Farmaciile mai dau algocalmin fără reţetă până pe 1 Aprilie

0
344

Glumă sau nu, farmaciile mai pot elibera algocalmin fără reţetă până la 1 aprilie 2011 potrivit unei decizii a ANM din 2010, chiar dacă unii producători au autorizaţie de punere pe piaţă care prevede că respectivele produse au fost scoase din clasa OTC din februarie anul acesta, când oficial algocalminul şi celelalte medicamente care conţin metamizol ar fi trebuit să fie eliberate numai cu reţetă.

“În baza Hotărârii Consiliului Ştiinţific (HCS) al Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) din 23 martie 2010 referitoare la modificarea statutului de eliberare a medicamentelor care conţin metamizol, de la eliberare fără prescripţie medicală, la eliberare cu prescripţie medicală care se reţine în farmacie, toate aceste medicamente vor fi eliberate în acest sistem începând cu data de 1 aprilie 2011”, a declarat, agenţiei MEDIAFAX, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România (CFR), Clara Popescu.

Măsura se referă doar la eliberarea pe baza de prescripţie medicală care se reţine în farmacie, pentru toate medicamentele care conţin metamizol şi nu la modificarea termenului legal de implementare a variaţiei  la autorizaţia de punere pe piaţă, a adăugat Clara Popescu.

Consiliul Europei a cerut ca metamizolul să fie eliberat doar pe bază de prescripţie medicală, fie din cauza eventualelor reacţii adverse (agranulocitoză), fie pentru verificarea eficacităţii tratamentului.

În România nu s-au semnalat niciodată la Centrul Naţional de Farmacovigilenţă al Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) cazuri de agranulocitoză. Mai precis, algocalminul a fost scos de pe piaţă pentru că ar ataca celule neutre din sânge.

LEAVE A REPLY