Google Android, principala platforma mobila in 2010

0
985

In decursul ultimului semestru al anului 2010, platforma gratuita Google Android a reusit sa depaseasca gradul de utilizare al paltformei Symbian, produsa de Nokia,  iOS produs de Apple sau platforma Blackberry produsa de RIM.

Raportul publicat de Canalys prezinta detalii privind piata smartphone-ulrilor in decursul anului 2010. Astfel, au fost livrate 32.9 milioane dispozitive mobile cu sistem de operare Android, in timp ce Nokia a livrat 31 milioane de terminale cu sistem de operare Symbian. Pe parcursul anului, vanzarile de dispozitive mobile au cunoscut o crestere accentuata, ajungandu-se ca in semestrul 4, vanzarile sa inregistreze o crestere de 89% fata de semestrul aferent anului anterior, ajungandu-se la o medie anuala pentru 2010 de 80% crestere fata de 2009.

Producatorii celor peste 300 de milioane de dispozitive mobile comercializate in anul 2010 au inregistrat cresteri in vanzari fata de anul precedent, cu exceptia Microsoft care a inregistrat o scadere de 20%. Cresterea semnificativa a numarului de terminale mobile ce utilizeaza Google Android ca sistem de operare a fost datorata in mare parte adoptarii acesteia de catre producatori precum Samsung, LG, Acer si HTC, evidentiandu-se in special compania Samsung ce a detinut 45% din dispozitivele cu Google Android de pe piata in 2010.

Principala piata de desfacere a acestor produse a fost reprezentata de tarile din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, cu un numar de 38.8 milioane dispozitive vandute, si o crestere de 90% fata de anul anterior.

Graficul alaturat prezinta numarul de dispozitive mobile comercializate in semestrul 4 2010 raportat la semestrul 4 2009, grupate in functie de platforma ce a stat la baza sistemului de operare. Cifrele reprezinta milioane de dispozitive comercializate.

LEAVE A REPLY