Orange și Vodafone amendate cu 63 milioane de euro de Consiliul Concurenței

0
562

Orange și Vodafone au fost amendate de consiliu concurenței cu nu mai puțin de 63 milioane de euro de Consiliul Concurenței, amenda fiind cea mai mare amendă dată vreodată de Consiliul Concurenței. Orange a fost amendată cu 34,8 milioane de euro in timp ce penalizarea primită de Vodafone ajunge la 28,3 milioane de euro. Operatorii au dreptul să conteste decizia Consiliului Concurenţei în justiţie.

Consiliul Concurenţei a amendat companiile Orange şi Vodafone cu 147,9 milioane lei (34,8 milioane euro) şi respectiv cu 120,3 milioane lei (28,3 milioane euro) pentru abuz de poziţie dominantă.

Abuzul de poziție dominantă se referă la faptul că cei doi giganți ai telefoniei mobile din România au impus companiei Netmaster Communications prețuri ridicate și nu le-a permis acestora consumarea minutelor naționale. Pe lângă Orange și Vodafone, Netmaster Communications a reclamat și pe Romtelecom România, însă Netmaster și Romtelecom au căzut la o înțelegere.

Netmaster nu mai exista in acest moment, compania fiind preluata de New Com, care la randul ei a fost cumparata de Next Gen, compania de televiziune prin cablu a Romtelecom.

“Practic, Orange şi Vodafone au solicitat Netmaster un tarif de interconectare de 0,15-0,18 dolari/minut, faţă de un nivel maxim impus de autoritatea de reglementare de 0,10 dolari/minut”, a spus Bogdan Chiriţoiu preşedintele Consiliului Concurenţei.

Conform unor surse din piaţă, amenzile Consiliului Concurenţei reprezintă 3,45% din cifra de afaceri a companiei Vodafone şi 3,6% din afacerile Orange.

MONEY.RO a dezvăluit încă din noiembrie 2010 că cei doi mari operatori de telefonie mobilă urmau să fie amendaţi.

Atât Orange România, cât și Vodafone România vor contesta în justiție amenda primită de la Consiliul Concurenței.

LEAVE A REPLY