Astăzi se sărbătoresc Dragobetele – sărbătoarea iubirii la români

0
464

Dacă nu sunteți fani ai importatului Sfântul Valentin, atunci astăzi, 24 februarie, se sărbătorește dragostea în stil românesc, fiind celebrat iubărețul fiu al babei Dochia, Dragobetele.

În preajma zilei de 1 martie, cel mai adesea pe data de 24 februarie, oamenii țineau Dragobetele, Ziua Îndrăgostiților, Cap de Primăvară sau Logodnicul Primăverii.

Dragobetele este o divinitate mitologică similară lui Eros sau Cupidon, fiu al Dochiei. Nu blând ca Sf. Valentin, ci năvalnic el era la daci zeul care oficia în cer la începutul primăverii nunta tuturor animalelor. În decursul anilor această tradiție s-a extins și la oameni.

Tradiții de Dragobete

De Dragobete, fetele și băieții se întâlnesc pentru ca iubirea lor să țină tot anul, precum a păsărilor ce se “logodesc” în această zi.
În unele zone din țară, în dimineața de Dragobete fetele nemăritate trebuie să strângă zăpadă și să o topească, apoi să se spele pe față și pe păr cu ea, pentru ca cel iubit să le considere cele mai frumoase.
Se spune că dacă în această zi ai norocul să auzi pupăza, vei fi harnic tot anul.
Dacă plouă, primăvara va veni devreme și va fi frumoasă.
Fetele și băieții se strâng în cete pe dealuri, în apropierea satelor pentru a discuta și a lega prietenii. La prânz fetele coboară în sat și fiecare băiat trebuie să urmeze fata care îi este dragă. În sudul țării, această fugă a fetelor poartă numele de “zburătorit”.
Tradiția spune că cei care se sărutau în această zi erau meniți să rămână împreună tot restul anului.
În această zi, nu se coase, nu se spală, nu se merge la câmp, în schimb se face curățenie în toată casa pentru ca zilele ce vor urma să fie pline de spor.
Dragobete este și un zeu al bunei dispoziții, de ziua lui făcându-se petreceri. În special în mediile rurale, se organizează petreceri de Dragobete, unde toata lumea vine, dansează, se bucură și petrece, pentru a fi protejați de această ființă mitologică ce întruchipează iubirea.
Pe 24 februarie, se pune în practică zicala populară “Dragobetele sărută fetele!”. Dacă de Dragobete o fată nu este sărutată sau nu vede cel puțin o persoană de sex opus, îi va merge rău tot anul, pentru că nu își va mai putea găsi perechea, următoarea șansă fiind tot de Dragobete, dar abia anul următor.
Fie că sunt îndrăgostiți sau nu, tradiția spune că toți tinerii trebuie să petreacă și să fie veseli de Dragobete, altfel, nu vor avea parte de dragoste în anul respectiv.

LEAVE A REPLY