Mărțișorul, vestitorul primăverii

0
497


Astăzi,odată cu venirea calendaristică a primăverii ne amintim de unul dintre cele mai vechi și frumoase obiceiuri românești – Mărțișorul. Închinată femeilor,sărbătoarea și-a pierdut din însemnătatea din vechime, astăzi fiind un motiv în plus de celebrare a reprezentantelor sexului frumos din viața fiecăruia.
Obiceiul mărțișorului, simbol ancestral al unui vechi scenariu de înnoire a timpului în pragul primăverii, este legat, conform tradiției, de momentul morții și nașterii simbolice a unei zeități feminine autohtone – Baba Dochia.
În credința populară mărțișorul simbolizează funia anului care adună, prin împletirea celor două fire, cele 365 de zile calendaristice. Culorile alb și roșu reprezintă cele doua anotimpuri opuse, iarna și vara, in vechile societăți tradiționale fiind cunoscute doar aceste două anotimpuri de bază, primăvara și toamna fiind considerate a fi doar anotimpuri de trecere.
Alte surse arată că mărțișoarele constau în monede care erau atârnate de fire subțiri de lână, negru cu alb. Tipul de moneda (aur, argint sau bronz) indica statutul social. Ele erau purtate pentru a avea noroc și pentru a avea o vreme bună. Dacii credeau că aceste amulete aduc fertilitate, frumusețe și previn arsurile din cauza soarelui. Acestea erau purtate până când copacii începeau să înflorească și apoi atârnate de crengile lor. Se credea că purtătorii Mărțișorului vor fi sănătoși și frumoși ca florile, plăcuți și drăgăstoși, bogați și norocoși, feriți de boli și de deochi. Ziua scoaterii mărțișorului era marcată de o petrecere numită “băutul mărțișorului”.
În ziua de astăzi, de acest șnur se atârna obiecte artizanale, întruchipând diferite animale, flori, litere, coșari, potcoave.
În plus, de 1 martie puteți observa pe tarabele comercianților și mărțișoare mai inedite cum ar fi ,,mărțișorul – fotbalist’’ cu însemnele celor mai importante echipe de fotbal, cele ecologice din cochilii de melci sau scoici sau din materiale reciclabile, cu personaje din desene animate sau fosforescente.
Pe lîngă mărțișoare mai toți vînzătorii au cu ei și flori, ghioceii și zambilele fiind prezente la fiecare colț de stradă.

LEAVE A REPLY