Prevederi noi pentru maidanezi

0
242

Prevederi noi pentru cainii fara stapan - Sursa Foto - Mediafax

Un nou act normativ, privind felul în care vor fi administraţi câinii comunitari, a fost adoptat marţi seară de către Comisia pentru Administraţie Publică şi Echilibru din Camera Deputaţilor.

Potrivit noului act legislativ, în următoarea perioadă va fi înfiinţat Registrul de evidenţă a tuturor câinilor din ţară, cei fără stăpân şi cei care beneficiază de regim special. Momentan la nivelul României nu există o asemenea evidenţă. Cu toate acestea, chiar dacă numărul maidanezilor nu este cunoscut, la nivel naţional, o cifră a victimelor acestor animale este cunoscută. „Numai in Bucuresti, in 2010, peste 8.300 de oameni au fost muscati de cainii fara stapan, in timp ce, in 2009, cifra a fost peste 7.500”, a declarat Sulfina Barbu, presedinta Comisiei pentru Administratie Publica si Echilibru Ecologic, conform 9am.ro

O parte din răspunderea pentru câinii fără stăpâni, o vor prelua Consiliile locale din fiecare oraş. Acestea trebuie să amanajeze, pe bani proprii, adăposturi pentru maidanezi, care ar trebui să aibă un medic veterinar şi totodată, consiliile mai au obligaţia să creeze un reigstru de evidenţă al câinilor comunitari.
Nici proprietarii câinilor nu au fost ocoliţi de prevederile noului act normativ. Legea îi obligă pe stăpânii patrupedelor să îşi identifice animalele prin microcipare. De asemenea, căinii trebuie sterilizaţi şi nu trebuie abandonaţi ori lăsaţi în afara proprietăţii stăpânului lor.
În acelaşi timp actul normativ adoptat marţi seară mai prevede că, adoptarea unui patruped şi apoi abandonarea lui este o faptă ilegală.
Pentru câinii care sunt fără stăpân şi sunt bolnavi grav, sunt agresivi, ori sunt agresivi pot fi eutanasiaţi sau sterilizaţi.

LEAVE A REPLY