Presa turcă cu pumnul în gură

0
221

Jurnalişti din Turcia, susţinători ai Opoziţiei din ţara lor, au fost arestaţi, joi, în cadrul unei anchete asupra unui presupus complot vizând guvernul islamo-conservator, a relatat mass-media turcă, citată de AFP.

Potrivit televiziunilor turceste, una din ţintele importante ale poliţiei este jurnalistul Nedim Sener, de la cotidianul liberal Milliyet, jurnalist, desemnat în 2010 ‘erou al libertăţii presei’ în lume de Institutul Internaţional al Presei (IPI) pentru cartea sa asupra asasinării, în 2007, în Turcia, a jurnalistului armean Hrant Dink.

Poliţia a emis 11 mandate de arestare pe numele unor jurnalişti de la site-ul de ştiri Odatv.com, critic puternic al partidului aflat la putere, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării. Şeful siteului de ştiri, Soner Yalçin, şi doi dintre colegii săi au fost inculpaţi şi închişi la 18 februarie la Istanbul în cadrul afacerii Ergenekon, o presupusă încercare de destabilizare politică, care i-ar fi împins pe militari să răstoarne regimul.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Comisia Europeană cer ca jurnalişti să fie eliberaţi şi atrag atenţia de lipsa dreptului de exprimare al presei din turcia, un drept insuficient de liber.

LEAVE A REPLY