Tineret în acţiune: Europe Sweet Europe

0
271

În perioada 7-14 martie 2011, la Bucureşti, s-a desfăşurat primul  proiect Youth Exchange – Acţiunea 1.1 în cadrul programului Tineret în Acţiune derulat de către Organizaţia Studenţilor de la Transporturi, ca organizaţie gazdă, având ca scop principal schimbarea percepţiei asupra tinerilor imigranţi români în Europa în rândul locuitorilor tineri din ţările pe teritoriul cărora trăiesc cele mai numeroase comunităţi de imigranţi români sub numele “Europe Sweet Europe”.

În cadrul proiectului au participat ţări precum: Irlanda de Nord, Italia, Spania, Franţa, dar şi România. Fiecare ţară a avut o echipă formată din 5 membrii, iar timp de o săptămână aceştia au dezbătut prin diverse forme problema imigranţilor şi excluderi sociale, tot mai dese în ultima vreme şi o problemă reală şi a imigranţilor români.

„Acest proiect a oferit atât participanților cât și nouă ca organizație o oportunitate incredibilă de a dialoga, de a interacționa cu tineri care provin din medii cultural diferite, de a împartăși valori comune, de a construi împreună și cred cu toată tăria că în aceste 7 zile s-au pus primele cărămizi: s-au legat prietenii, s-au descoperit personalități incredibil de valoroase și care reprezintă realmente un potențial enorm pentru Europa, s-au depășit bariere lingvistice, culturale și sociale. Toate acestea sunt parte dintr-o experiența unică și absolute memorabilă”, a declarat Ana Iacob, coordonatorul proiectului Europe Sweet Europe – Our Home.

Prin  modulele de educaţie non-formală ca parte a strategiei noastre,  bazate pe animaţii sociale şi culturale, jocuri de rol, learning by doing, seri interculturale, ateliere creative şi detabe-uri, proiectul este conceput pentru a avea un puternic impact pozitiv asupra tinerilor participanţi la nivelul percepţiilor şi atitudinilor  privind tinerii imigranţi români și a tinerilor români în general.

„Proiectul a fost de ajutor tuturor participanților, i-a ajutat să-și dezvolte capacitățile de a vorbi în limba engleză, fiind o aplicare practică a cunoștințelor deja deținute. Pe lângă acestea au învățat să socializeze, să se integreze în grupuri, cunoscând oameni cu obiceuiuri și tradiții diferite de ale noastre, și și-au dezvoltat abilitățile organizatorice.” a declarat Radu Șerb, președintele O.S.T..

Pe lângă O.S.T. în proiect au mai participat:

  • Municipality of Brolo- Italia
  • CCOO – Fundacion Paz e Solidariedade – Spania
  • SEEDS  (Solidarity, Equality, Education, Diversity, Support) – Irlanda de Nord
  • Association Migration Solidarite et Echanges pour le Developpement (AMSED) – Franţa

Proiectul “Europe Sweet Europe” este finanţat cu susţinere din partea Comisiei Europene.

primul  proiect Youth Exchange – Acţiunea 1.1 în cadrul programului Tineret în Acţiune derulat de către O.S.T. ca organizaţie gazdă, având ca scop principal schimbarea percepţiei asupra tinerilor imigranţi români în Europa în rândul locuitorilor tineri din ţările pe teritoriul cărora trăiesc cele mai numeroase comunităţi de imigranţi români.

LEAVE A REPLY