Portugalia semnalează S.O.S ! Lusitanii cer bani de la UE

0
186

Portugalia, aproape de colaps - sursa foto zf.ro
Portugalia va apela la Uniunea Europeană (UE) pentru ajutor financiar, criza politică din această ţară generând probleme majore la costurile de finanţare. Portugalia este a doua ţară din UE care a solicitat ajutor internaţional pentru a-şi rezolva problemele financiare, scrie www.gandul.info

“Am încercat totul, dar am ajuns în situaţia în care, dacă n-am lua această decizie, ar veni riscuri pe care nu ni le putem permite. Guvernul a decis să ceară ajutor financiar Comisiei Europene”, a declarat premierul demisionar portughez Jose Socrates, conform sursei citate.

În acest moment Guvernul lusitan are în grafic un pachet de finanţare de aproximativ 75 miliarde de euro, potrivit oficialilor europeni.

“Pieţele financiare au analizat îndelung ideea unui program de salvare pentru Portugalia. Situaţia a fost anticipată de toată lumea, cu excepţia, se pare, a guvernului portughez”, susţine Paul Donovan, analist la UBS.

Fondul Monetar Internaţional (FMI), un prieten vechi al României, s-a arătat dispus să dea o mână de ajutor Portugaliei dacă guvernul lusitan va solicita ajutor.

Discuţii privind planul prin care Portugalia va putea fi salvată de la colaps financiar, ar urma să fie discutate mâine la întâlnirea miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană, reuniune care va avea loc la Godollo, Ungaria.

LEAVE A REPLY