La centrala de la Fukushima radiațiile au atins nivelul de la Cernobîl

1
215

 

nivel maxim de radiații la Fukushima

Astăzi agenția japoneză pentru Siguranța Nucleară a ridicat la nivelul maxim accidentul nuclear de la Fukushima, după ce anterior a fost plasat la nivelul 5 pe scara evenimentelor nucleare și radiologice (INES). Nivelul 7 la care se află acum plasează accidentul nuclear Fukushima la același nivel de gravitate cu cel de la Cernobîl, informează mediafaxUn reprezentant al agenției nipone a declarat că măsurătorilor privind radioactivitatea de la centrala din nord-estul Japoniei ,, arată niveluri echivalente nivelului 7”.

Decizia de a plasa la nivelul maxim al scalei internaționale INES a accidentului de la Fukushima a fost luată ,,pe baza măsurătorilor nivelului de iod și cesiu din atmosferă”.
Însă agenția japoneză pentru Siguranța Nucleară a ținut să precizeze că emisiile radioactive măsurate până în prezent la Fukushima nu reprezintă decât aproximativ 10 la sută din cele emise la Cernobîl în 1986.

 

 

 

Pentru împiedicarea producerii unei catastrofe cu efecte considerabile, autoritățile japoneze varsă importante cantități de apă în reactoare pentru a opri intrarea în fisiune a combustibilului nuclear. În plus, se fac eforturi considerabile pentru repararea instalațiilor centralei pentru a putea reporni sistemul de răcire normal al reactoarelor.
Până în prezent, doar catastrofa nucleară de la Cernobîl a fost plasată la nivelul maxim al scalei internaționale INES.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY