Episoade intense de secetă și inundații pentru Europa

0
275

Inundații și secetă pentru Europa sursa foto dinbacau.ro
Nu mai reprezintă pentru nimeni o surpriză faptul că schimbările climatice influențează fenomenele meteorologice. Ieri un specialist din cadrul Grupului interguvernamental de experți al ONU privind evoluția climatului (GIEC) a declarat că Europa trebuie să se pregătească pentru episoade în serie de secetă și inundații, informează mediafax.ro.

Climatologul polonez, Zbigniew Kundzewics, a declarat că ,, Schimbările climatice vor ridica două probleme majore în Europa privind apa: o creştere a deficitului de apă în sudul Europei şi o creştere a inundaţiilor în alte zone”.

În plus, partea sudică a Europei ar urma să sufere mai mult decât nordul, studiile realizate arătând deja o frecvenţă mai mare a temperaturilor ridicate şi perioade de secetă mai lungi, provocând deficit de apă în aceste regiuni.

Însă seceta nu este singurul fenomen meteorologic care se va intensifica în Europa. Încălzirea climatică ar urma să conducă la o creştere a intensităţii episoadelor ploioase, accentuând riscurile de inundaţii bruşte ca cele din august 2002 în Europa de Est. Inundaţiile de amploare care aveau o ciclicitate de 100 de ani ar putea reveni la fiecare 50 de ani, chiar 20 de ani.

LEAVE A REPLY