Audieri în Parlament pentru REZOLVAREA problemei creditelor în FRANCI

1
298

Banca Naţională spune că situaţia trebuie rezolvată între bancă şi client. În schimb, parlamentarii reproşează că problema a fost transferată Guvernului şi Parlamentului, deşi trebuia să fie rezolvată între BNR şi ARB – Asociaţia Băncilor, scrie ZF.ro.

Conducerea executivă a BNR – reprezentată de guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu şi viceguvernatorii Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea – a venit ieri pentru prima dată în această formulă la Comisia de buget – finanţe pentru a explica problema creditelor în franci elveţieni.
Audierea nu a adus noutăţi faţă de poziţiile exprimate anterior de BNR.

Isărescu a spus că BNR nu poate să intervină în relaţiile contractuale dintre bănci şi clienţi acestora şi a susţinut că nu este bine să fie adoptată o singură soluţie generală la problema creditelor în franci, ci mai multe soluţii diferenţiate.

Pe de altă parte, unii membri ai Comisiei au reproşat BNR că problema creditelor în franci elveţieni s-a transferat incorect către Guvern şi către Parlament când ar fi trebui să fie rezolvată între BNR şi Asociaţia Ro­mâ­nă a Băncilor. Eugen Nicolaescu, vice­preşedintele Comisiei buget-finanţe-bănci din Camera Depu­ta­ţilor şi Andreea Paul, de­putat, au condus tirul întrebărilor. Nico­laescu a cerut BNR mai multă flexi­bilitate şi a spus că legea falimentului per­so­nal, chiar dacă nu va fi aplicată ime­diat, ar crea un cadru corect de negociere între clienţi şi bănci, iar Guvernul ar trebui să asi­gure fon­durile necesare pentru aplicarea acestei legi.

La audierile din Parlament a participat şi ministrul finanţelor Darius Vâlcov. El s-a întâlnit luni seară cu şefii celor opt bănci care au în portofolii credite în franci elveţieni pentru a ajunge de comun acord la o soluţie pentru clienţii cu împrumuturi în această monedă. În ultimele săptămâni s-au intensificat discuţiile publice legate de aprecierea francului elveţian şi alternativa unei conversii a împrumuturilor contractate în această monedă la cursul istoric. Cotaţia dintre leu şi francul elveţian a atins valori record ca urmare a eliminării plafonului impus de Banca Elveţiei pentru cursul dintre franc şi euro. Francul s-a apreciat cu aproximativ 20% faţă de leu şi cursul a ajuns la un vârf de aproape 4,6 lei/franc, după decizia Băncii Elveţiei, Însă, o parte din creşterea cursului s-a corectat iar în ultimele zile cotaţia a coborât la circa 4,2 lei/franc.

Printre soluţiile la criza creditelor în franci elveţieni BNR a recomandat, după discuţii cu bancherii, flexibilizarea mecanis­mu­lui de rescadenţare fără ca băncile să soli­cite garanţii suplimentare sau să modifice nivelul dobânzii şi al comisioanelor. O altă soluţie recomandată a fost conversia creditelor din franci în lei la cursul zilei cu posibilitatea acordării unui discount privind cuantumul serviciului datoriei.

Una dintre ideile dezbătute în ultima perioadă a fost faptul că BNR nu a interzis creditele în franci. Restricţionarea fluxurilor de capital în franci ar fi fost însă în contradicţie cu liberalizarea deplină a contului de capital, una dintre precondiţiile fundamentale ale aderării României la UE. Şi chiar dacă ar fi fost posibilă, interzicerea creditării în franci ar fi afectat comerţul cu Elveţia şi investiţiile din această ţară, de circa 2 mld. euro, precum şi finanţarea debitorilor care sunt acoperiţi la riscul valutar faţă de franci (exportatori, dar şi angajaţi ai companiilor cu capital elveţian, ale căror venituri sunt probabil definite în franci), potrivit guvernatorului BNR.

În opinia BNR, împrumuturile în franci elve­ţieni nu reprezintă un risc sistemic întrucât au o pondere scăzută în PIB şi în totalul creditelor, fiind concentrate la un număr redus de bănci. Aceste credite sunt foarte variate în funcţie de venituri, desti­naţia, volumul şi scadenţa creditului, precum şi după gradul de îndatorare al debitorilor, potrivit băncii centrale. O treime din aceste credite au fost destinate achiziţionării de locuinţe, iar 58% au fost credite de consum cu ipotecă, potrivit datelor BNR.

5-franci
SURSĂ: zf.ro

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY