Deputat al Puterii DECLARĂ RĂZBOI medicamentelor FĂRĂ prescripţie

0
216

Preşedintele Comisiei pentru regulament, deputatul UNPR Gheorghe Emacu, îi solicită ministrului Sănătăţii să ia în considerare o campanie despre consumul responsabil al medicamentelor promovate la televizor.

Într-o interpelare, depusă la 2 februarie, deputatul îi scrie ministrului Sănătăţii Nicolae Bănicioiu (PSD) că nu ar fi de acord cu reclamele la medicamente fără prescripţie medicală, acuzând că românii apelează des la automedicaţie.

Zilnic, pe majoritatea posturilor de televiziune sunt difuzate reclame pentru folosirea de medicamente, la finalul cărora, pacientul – ca şi cum ar fi un specialist în materie – este atenţionat: „acesta este un medicament; citiţi cu atenţie prospectul!”
Marea majoritate a destinatarilor acestor reclame – chiar dacă citesc prospectul – nu au însă cunoştinţele de specialitate, necesare pentru a înţelege conţinutul şi sensul informaţiilor.
[…]
Automedicaţia şi abuzul de medicamente pot pune în pericol sănătatea; deseori persoanele care folosesc medicamente fără prescripţie medicală folosesc doze mai mari decât cele indicate în prospect, scrie deputatul UNPR.

Emacu invocă mai multe exemple care să-l ajute în solicitarea sa, precum aspirina cardio despre care deputatul spune ca i se face reclamă intens dar care poate provoca hemoragie celebrală sau chiar moartea celui care şi-o administrează, sau, alt exemplu, pastilele de slăbit de pe internet pe care le consideră periculoase.

Într-un final, parlamentarul îi scrie retoric ministrului dacă nu cumva crede şi el că e timpul pentru o campanie pentru consum responsabil de medicamente:

De asemenea, vă rog să-mi comunicaţi dacă nu consideraţi că este necesară o campanie de informare şi conştientizare a consumatorilor asupra acestor riscuri şi asupra ceea ce ar trebui să fie o medicamentaţie bună, precum şi demersurile întreprinse în acest sens.

file-page1file-page2

LEAVE A REPLY