Bogdan Chirieac: In fumul din Ucraina, Putin va ataca Republica Moldova

1
258

bcf

Pacea de la Minsk. D-na Merkel si dnii Putin, Hollande si Porosenko promit incetarea focului in Ucraina, incepand cu 15 februarie. Detaliile planului sunt cunoscute.

Problema este ca, de la Berlin, Paris sau Washington, din nou, in Estul Europei lucrurile se vad in ceața.

Lumea crede ca d-na Merkel ii cunoaste bine pe rusi. Intre altele, fiindca in tinerețe a fost olimpica la rusa si vorbeste fluent in limba materna a lui Putin. La randul sau, acesta vorbeste fluent germana, din perioada cand era spion KGB in Germania de Est. Si totusi, noi, cei din Estul Europei, care stim din ADN ce a insemnat ocupația sovietica, simțim mai degraba ce va urma.
Rusia nu va abandona teritoriile cucerite in Ucraina, indiferent de acordurile incheiate. Oricum, despre alipirea Crimeei nu s-a mai vorbit un cuvant. Mai mult, Putin va pune presiune asupra Occidentului, in țarile baltice, unde este ajutat de o importanta minoritate rusa, si in Republica Moldova, unde, in continuare, Moscova joaca rolul principal.

In cazul celor trei țari baltice, Lituania, Letonia, Estonia, situația este insa stabila. Sunt țari membre NATO si UE, cu un grad ridicat de prosperitate, legate intrinsec cu țarile nordice, cele mai bogate din Europa: Finlanda, Suedia, Danemarca si Norvegia. Aceasta din urma nu e membru UE, dar e parte la cele mai multe tratate europene.

Republica Moldova, in schimb, nu e nici membru NATO, nici UE, are o bucata din țara, Transnistria, sub ocupație rusa directa si se afla pe ultimul loc de pe continetul european in privința prosperitații. V-ați astepta ca Vestul sa investeasca mulți bani si resurse, pentru a diminua influența Rusiei in Republica Moldova, pentru a ajuta la ridicarea nivelului de trai in aceasta țara si, implicit, pentru a slabi influența rasariteana. Pana acum, sunt multe declarații si prea puține fapte.

Oricum, la Minsk, Putin a aflat, din disperarea liderilor occidentali de a se intalni cu el, ca sancțiunile impotriva Rusiei sunt mai greu de suportat de Europa decat de propria lui țara. Singura slabiciune temporara a Rusiei, in acest moment, este starea economiei. In rest, au armata, au arme, au conducere centralizata, cu obiective clare si țeluri bine definite chiar de varfurile intelighenției rusesti.

Ținand cu orice preț la integritatea teritoriala a Ucrainei, stat oricum artificial creat in perioada sovietica, Occidentul se poate trezi ca nu va putea impiedica nici ruperea acestei țari – deja infaptuita -, dar se poate trezi si cu probleme grave in primul rand in Republica Moldova. Plus o criza economica majora nu doar in Grecia, ci si in tot Estul Europei. Cine baga bani acolo unde este razboi la frontiera, iar situația politica devine pe zi ce trece tot mai aberanta? Fie ca e vorba despre Romania si campania sa anticorupție, fie ca e vorba despre Ungaria, care a inceput sa ofere azil politic urmariților penali din Romania.

SURSA: DCnews.ro

1 COMMENT

  1. Cu o sigura remarca la titlu, Domnule Chirieac..Putin nu va ataca Moldova, pt ca deja a cucerit-o fara sa traga nici un glont..Vedeti sa nu atace Romania, mai degraba..Ungaria, Bulgaria, Serbia sunt deja teritorii rusesti..Noi am mai ramas…Si nu ne va sprijini nimeni!!!Vom vedea…cine mai apuca..

LEAVE A REPLY