Motivul pentru care Vosganian NU DOREŞTE începerea urmăririi penale

0
167

Relaţia dintre senatorul Varujan Vosganian şi DIICOT în dosarul Romgaz-Interagro a evoluat pe parcursul a două episoade, unul în 2013 şi altul în 2015, ambele cu acelaşi deznodământ, respectiv fiind încheiate prin votul Senatului, care a respins solicitările de aviz pentru începerea urmăririi penale, scrie mediafax.ro.

varujan-vosganian-i13641

Astfel, în 2 septembrie 2013, şeful DIICOT a cerut procurorului general să sesizeze Senatul, respectiv şeful statului, cu cereri de începere a urmăririi împotriva foştilor miniştri ai Economiei Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, pentru că l-ar fi sprijinit pe Ioan Niculae şi ar fi folosit Romgaz în interesul Interagro.

Citeşte şi STENOGRAMELE şedinţei de Guvern: Discuţii între Tăriceanu şi Vosganian

Procurorul şef al DIICOT a solicitat procurorului general al PICCJ să sesizeze Senatul pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, senator în actuala legislatură, ocupând şi funcţia de ministru în cadrul ministerului Economiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale, fapte comise în perioada în care avea calitatea de ministru al Economiei.

Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian, în perioada în care a fost ministru al Economiei, a aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi a folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al firmei omului de afaceri, SC Interagro SA, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

În aceeaşi zi, pe 2 septembrie, Varujan Vosganian a declarat, comentând cererea DIICOT în cazul său, că nu este vorba despre un caz de corupţie şi că procurorii nu ar trebui să se pronunţe asupra oportunităţii unor decizii economice.

Suntem în faţa unei situaţii inedite, este pentru prima oară de 20 şi ceva de ani când Parchetul se sesizează într-o chestiune de oportunitate politică, acuzând unele decizii pe care un ministru le ia în virtutea atribuţiilor sale. Parchetul sugerează că unele măsuri pe care le-am luat în calitate de ministru al Economiei şi Finanţelor în anul 2008 au dus la pierderi pentru economia naţională, în speţă pentru Romgaz şi au favorizat anumiţi producători industriali din economia naţională“, a afirmat Vosganian.

Pe 17 septembrie 2013 Vosganian le-a prezentat senatorilor PSD (care făcea, împreună cu PNL, parte din USL, n.r) argumentele sale împotriva rechizitoriului Parchetului, el menţionând şi faptul că solicitarea Parchetului este nelegală.

Pe 26 septembrie 2013 Vosganian a publicat pe blog o serie de note adresate Comisiei juridice şi plenului Senatului, în care solicită parlamentarilor să nu voteze cererea de urmărire penală a sa.

În aceste note, Vosganian menţionează că, în ceea ce îl priveşte, a fost vorba exclusiv de decizii politice, privind economia naţională, propuse şi/sau adoptate conform atribuţiilor de ministru de resort.

El a mai susţinut că la dosar “nu există absolut nicio probă (interceptări telefonice, declaraţii de martori, alte probe) privind vreo implicare” a sa în vreun complot sau în subminarea economiei naţionale.

Senatul s-a pronunat, pe 7 octombrie 2013, în cazul solicitării privind începerea urmăririi penale în cazul ministrului Varujan Vosganian, decizând,cu 126 de voturi “împotrivă” şi 25 de voturi “pentru”, să respingă această cerere.

Votul a fost secret cu bile, fiind exprimate 151 de voturi.

Pe 2 februarie 2015, DIICOT cere din nou aviz de la Senat şi, respectiv, preşedintele Klaus Iohannis, pentru urmărirea penală a foştilor miniştri ai Economiei Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în dosarul Romgaz-Interagro.

A doua acuzaţie: Constituire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu, complicitate la delapidare

DIICOT a solicitat, spre deosebire de 2013, procurorului general al României să ceară Senatului avizarea cererii de urmărire penală pe numele lui Varujan Vosganian, ministru al Economiei în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, sub aspectul infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.

Spre deosebire de 2013, Vosganian a refuzat să comenteze imediat noua solicitare a DIICOT de încuviinţare a urmăririi penale în cazul său, pentru presupuse infracţiuni comise ca ministru, precizând că vrea întâi să vadă ce spun procurorii în solicitarea adresată Senatului.

Vosganian reacţionează pe 10 februarie 2015, reiterând faptul că nici această cerere nu are temei legal.

El a declarat, înainte de audierea sa la Comisia juridică, că, potrivit Codului de procedură penală, legii răspunderii ministeriale şi Constituţiei României, cererea pentru urmărirea sa penală nu are temei legal şi ar trebui respinsă.

Pe 11 februarie 2015 Varujan Vosganian a cerut ca membrii Comisiei juridice din Senat să jure ”cu mâna pe Biblie şi pe Constituţie” referitor la dosarul în care DIICOT cere urmărirea penală a sa, pentru a confirma dacă au existat sau nu elemente noi în solicitarea procurorilor.

Senatul a respins, pe 12 februarie, solicitarea Parchetului General de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului PNL Varujan Vosganian, fiind înregistrate, potrivit unor surse parlamentare, 71 de voturi “împotrivă”, 56 de voturi “pentru”, 5 voturi fiind anulate.

Votul a fost secret, cu bile.

Vizibil emoţionat în timpul şederii în plen, senatorul PNL a avut înainte de vot şi un discurs de la tribuna Senatului.

El şi-a susţinut nevinovăţia în faţa colegilor senatori, ca şi la şedinţa anterioară, în care s-a discutat în plen solicitarea Parchetului General de încuviinţare a cererii de începere urmăririi penale împotriva sa.

Dupa ce a scapat de urmarire penala impresionandu-i cu lacrimi si rugaciuni pe colegi, senatorul PNL Varujan Vosganian a acuzat Parchetul ca a vrut sa profite de un “moment favorabil”, cerand din nou urmarirea sa penala, si i-a avertizat pe procurori ca trebuie sa claseze dosarul sau in cel mult o luna.

LEAVE A REPLY