Oficiali americani: CIA a cumpărat ARME CHIMICE

0
173

Agentia Centrala de Informatii a cumparat in mod repetat arme chimice de la un vanzator irakian secret, in cadrul eforturilor de a se asigura ca acestea nu ajung in mainile teroristilor sau gruparilor militante, potrivit unor oficiali americani, citati de New York Times, in editia electronica.

cia

Planul de cumparare de arme, cunoscut sub numele de Operatiunea Avarice, a inceput in 2005 si a continuat in 2006, iar armata americana l-a considerat un succes pentru neproliferare. Acesta a condus la achizitionarea si distrugerea de catre Statele Unite a cel putin 400 de rachete Borak, una dintre armele chimice fabricate de regimul Baath al lui Saddam Hussein in anii ’80.

Multe rachete erau in stare proasta, iar unele erau goale sau pline cu lichid non-letal, au declarat oficialii. Altele insa contineau gaz sarin care, in urma analizelor, s-a dovedit a fi mai pur decat se astepta comunitatea de informatii, avand in vedere vechimea stocului, scrie MEDIAFAX.

Armele au fost cumpartate de la o singura sursa irakiana dispusa sa isi vanda stocurile, au declarat oficialii. Suma de bani pe care Statele Unite au platit-o pentru achizitionarea acestor rachete nu este cunoscuta. Prima tranzactie a avut loc la inceputul lui septembrie, cand un irakian a oferit o singura racheta Borak. Ulterior, vanzatorul notifica periodic CIA din Bagdad atunci cand avea rachete de vanzare.

Agentia a colaborat cu specialisti in arme chimice si informatii militare din cadrul armateim, care zburau cu elicopterul in sud-estul Irakului si se intalneau cu barbatul pentru a efectua schimbul.

LEAVE A REPLY