Rareș Fogaș: Vin românii

0
261

Românii nu au de ce să se supere pe cei de la Channel 4, care devin din ce în ce mai interesați de problema conaționalilor noștri, după documentarul despre Bruzli și comunitatea de aurolaci care trăiește în burțile Bucureștiului. Primul episod din The Romanians are Coming nu a fost nici pe departe umilitor, dar nici echilibrat nu mi s-a părut, pentru nu am înțeles care este balanța. Dacă a fost convingător, provocator mai degrabă, cred că da, dar eu sunt român și mă fascinează problema. Cei de la The Telegraph, însă, nu sunt de acord cu mine. Ei spun că filmul „nu a reușit să producă un argument convingător”. Din gândul înțeleg că excelența sa luminăția sa Ion Jinga, ambasadorul României la Londra, a trimis o scrisoare producătorului de la Channel 4, în care îl ruga să revizuiască atitudinea filmului, sugerându-i o imagine obiectivă, care să nu prezinte în mod distorsionat comunitatea de români din Marea Britanie. La fel, românii noștri din Bristol, care probabil se numără printre miile care au stat la coadă să-l voteze pe Iohannis să voteze Puie Monta, se declară umiliți de primul episod din „Vin românii”, ei fiind cu toții niște oameni pe care societatea se poate baza, care se respectă pe ei înșiși și pe cei din jur, în spirit democratic, european.

rac

Desigur că sunt foarte mulți români în Marea Britanie demni de toată lauda și care, probabil, nu sunt persecutați niciodată că sunt români. Sunt și alții care își ascund identitatea de frică să nu fie huliți. Alții, doar creșesc și unii merg acolo la studii, ca pe urmă să rămână în Regatul Unit și să facăca rieră. Mă întreb, totuși, cum ar putea să fie cei de la Channel 4 obiectivi în privința acestei comunități de vreo sută de mii de români, câți au fost numărați în Regat. Ce ar trebui să acopere realizatorii acestui documentar? Situația primului român din istorie care merge la medicină la Cambridge? Cazul unei românce care a studiat psihologia și acum lucrează în cadrul deartamentului de resurse umane la Google? Sau vacanța noului social media officer al unei mari corporații, care e de origine român și acum petrece pe banii companiei în Belgia? Sigur că ar contrabalansa țiganii care n-au ce mânca și pleacă în Anglia la muncă numai cu Dumnezeu înainte, cum făceau și strămoșii lor pe cai, cum îi ducea soarta, prin toată Europa.

Dar nu poveștile de succes ale românilor sunt, din câte îmi dau seama, chiar din titlu, obiectul acestui documentar. „Vin românii” sună a invazie, de parc-ar veni turcii, sau iarna. E ușor să te simți ofensat și să încrucișezi brațele și să-ți lași blege buzele, totuși, dacă te gândești mai bine, nu e chiar așa de rău. Pentru britanicul de rând, asta e o realitate. Românii cerșesc, put ca naiba, fură, trăiesc din ajutoare sociale sau, dacă merg la muncă, fură slujba englezului cinstit, care a întârziat la interviul de la ora 17:30 din motive evidente. Sigur că nu au dreptate, dar e greu să le ceri să facă o cercetare care să declare cu acuratețe ce sunt românii. Pentru ei, majoritatea românilor arată în felul în care este prezentată. Și, dacă ați văzut, sau dacă veți urmări documentarul, probabil că sunteți de acord cu mine când spun că nu se face bășcălie de prost gust pe seama românilor și a țiganilor români. Pentru ei astea sunt faptele, și pentru ei asta e o realitate: vin românii!

În fond, nu ai cum să oferi o imagine obiectivă asupra ceva, spre exemplu comunitatea românilor din Regatul Unit. Documentarul este adevărat când este văzut ca un film care există prin ochii producătorilor. Aș fi fericit dacă oamenii ar înțelege lucrurile astea, dar, dacă mă gândesc mai bine, lumea și-ar pierde din farmec, și nu am mai vedea acest carnaval decât ca pe un cimitir, nici măcar vesel.

 

LEAVE A REPLY