SCANDALOS Europarlamentar italian IRONIZEAZĂ sinuciderea unui deţinut român: S-au economistit bani

0
182
FOTO: intelligonews.it

Eurodeputatul italian Gianluca Buonanno, membru al partidului xenofob Liga Nordului, afirmă că îi înţelege pe gardienii care au ironizat sinuciderea unui deţinut român, subliniind că nu îi pasă de moartea unui “superinfractor”, că astfel s-au economisit bani şi că vrea plecarea tuturor românilor.

FOTO: intelligonews.it
FOTO: intelligonews.it

“Nu dau doi bani pe sinuciderea deţinutului român; aş fi mulţumit doar dacă toţi românii din Italia ar reveni acasă”, a declarat eurodeputatul italian Gianluca Buonanno, membru al partidului xenofob Liga Nordului, referindu-se, la postul italian Radio 24, la moartea unui român în Penitenciarul Opera (Milano) şi la comentariile rasiste făcute de gardieni.

“Eu îi înţeleg pe gardieni; un deţinut a făcut un gest revoltător, iar gardienii îşi riscă vieţile pentru 1.200 de euro pe lună. Îi înţeleg pe cei care au făcut anumite comentarii”, a spus Buonanno.

După ce moderatorii emisiunii de radio i-au atras atenţia că, de fapt, un om a murit, eurodeputatul italian a adăugat: “Nu îmi pasă absolut deloc că a murit unul. Infractorii de acest fel nu au nicio limită, iar mulţi din această rasă, românii, omoară, comit masacre, pentru câţiva euro. Dacă s-a omorât, a fost alegerea lui, s-au economisit bani. Nu îmi pasă că s-a omorât un superinfractor. Unul mai puţin de întreţinut, sunt de acord cu multe dintre comentariile făcute online”.

De altfel, pentru a stârni şi alte controverse, europarlamentarul Gianluca Buonanno a exprimat intenţia de a merge în Libia, pentru a sfida organizaţia teroristă Stat Islamic, care controlează regiuni ale acestei ţări şi a decapitat zeci de ostatici creştini. “Sunt pregătit să merg în Libia. Doar că nu este simplu: aştept viza şi caut curse aeriene prin Istanbul sau Tunis. Dacă nu voi găsi, voi închiria un avion privat. Eu nu sunt un eunuc, sunt un eurodeputat original. Guvernul nostru este o ruşine. Europa pare o tabără de vacanţă”, a spus Buonanno, în vârstă de 48 de ani.

Un deţinut român – Ioan Gabriel B. – s-a spânzurat, la sfârşitul săptămânii trecute, într-un penitenciar situat la periferia oraşului italian Milano, după ce fusese condamnat la detenţie pe viaţă pentru crimă. Sindicatul Poliţiei Penitenciare Italiene (SAPPE) a exprimat regret pentru decesul deţinutului român. “Noi suntem atenţi la dificultăţile tuturor deţinuţilor, indiferent de situaţia socială şi de gravitatea infracţiunii comise”, a comunicat SAPPE.

Însă o serie de comentarii controversate au apărut pe pagina de Facebook a Alianţei Sindicatelor Poliţiei Penitenciare (ALSIPPE). “Un român mai puţin. Mie îmi pare rău pentru deţinuţi care se sinucid din astfel de cauze. Dar pentru ăsta, nu; mă întreb ce aşteaptă alţii pentru a-i urma exemplul”, scria un agent al poliţiei penitenciare ca reacţie la difuzarea comunicatului despre moartea românului.

“Cine ne mai fură? Unul mai puţin care primeşte mâncare de la stat”, continua gardianul. Răspunzând unui interlocutor care califica aceste comentarii ca fiind inadecvate, autorul mesajului iniţial preciza: “Lucrez într-un penitenciar. Sunt doar deţinuţi extracomunitari. Pentru a avea meseria de gardian trebuie să ai inima neagră”. Administraţia Penitenciarelor din Italia (DAP) a declanşat o anchetă internă privind comentariile postate pe contul de Facebook al Alianţei Sindicatelor Poliţiei Penitenciare (ALSIPPE).

Ministrul italian al Justiţiei, Andrea Orlando, a catalogat drept “intolerabile” comentariile cu caracter rasist, cerând Administraţiei penitenciarelor să se distanţeze de aceste opinii controversate. “În mod evident, este vorba de fapte intolerabile. Vom lua măsuri pentru ca astfel de incidente să nu se repete”, a declarat Andrea Orlando, potrivit site-ului agenţiei AGI. “Analizăm situaţia şi l-am sunat pe şeful Administraţiei penitenciarelor (DAP) pentru a le cere sindicatelor să se distanţeze de aceste comentarii”, a adăugat Orlando. Ministrul Justiţiei l-a convocat pentru o întâlnire pe Santi Consolo, directorul Administraţiei italiene a penitenciarelor (DAP).

Santi Consolo, directorul Administraţiei penitenciarelor din Italia, a dispus suspendarea şi cercetarea a 16 gardieni de penitenciar după comentariile cu caracter rasist postate ca reacţie la decesul deţinutului român.

Deţinutul român, în vârstă de 39 de ani, a fost găsit mort în celula în care era închis, în Penitenciarul Opera, situat la periferia oraşului Milano (nordul Italiei). Anchetatorii au stabilit că deţinutul român s-a spânzurat. “În pofida activităţilor constante de supraveghere efectuate de agenţii poliţiei penitenciare, nu s-a putut evita gestul pe care deţinutul l-a făcut în celulă. Medicii au intervenit rapid, dar nu l-au putut salva”, a declarat Donato Capece, secretarul general al Sindicatului SAPPE. Românul fusese condamnat în primă instanţă la detenţie pe viaţă în anul 2013, pentru uciderea unui vecin, Guerrino Bisacco, în anul 2007, în provincia Padova. Curtea de Apel din Veneţia a confirmat sentinţa de condamnare pe viaţă. În cursul anului 2014, în Penitenciarul Opera (Milano) s-au înregistrat o sinucidere, patru tentative de sinucidere, 35 de cazuri de automutilare şi 24 de altercaţii între deţinuţi.

LEAVE A REPLY