Inevitabilul s-a produs: procurorii DNA au ajuns la capul „grupului infracţional organizat”. CUTREMUR fără precedent la vârful politicii din România

0
940

Toţi liderii politici PSD ai judeţului Prahova, precum şi cumnatul premierului Victor Ponta, concentraţi cu toţii în Ploieşti, reşedinţa de judeţ, sunt în acest moment urmăriţi penal de procurorii anticorupţie. Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, şef al organizaţiei judeţene a PSD, Mircea Cosma, împreună cu fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, sunt trimişi în judecată pentru luare de mită şi, conform procurorilor, pentru condiţionarea atribuirii unor contracte publice de plata unui comision de 10% care ar fi ajuns şi în vistieria PSD. Deputatul Sebastian Ghiţă, prieten al premierului Victor Ponta, şi Mircea Cosma sunt urmăriţi penal pentru sprijinirea cumnatului lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, arestat preventiv pentru fraudarea fondurilor europene şi evaziune fiscală. Primarul PSD al Ploieştiului, Iulian Bădescu, a fost şi el săltat de DNA, fiind acuzat de o şpagă de 300.000 de euro de la echipa de fotbal Petrolul Ploieşti.

ponta-gasca-republicii.jpg

Liderii PSD care conduc judeţul Prahova şi care, conform procurorilor, l-au sprijinit şi pe cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, în afaceri care au prejudiciat fondurile europene, sunt în acest moment urmăriţi penal sau chiar trimişi în judecată de procurorii DNA. Marţi, acest grup de lideri PSD prahoveni s-a completat cu prezenţa în cătuşe a primarului Ploieştiului, Iulian Bădescu, acuzat de DNA de o mită de 300.000 de euro primită de la Asociaţia „Lupii Galbeni 2012”, care reprezintă interesele jucătorilor de la echipa de fotbal Petrolul Ploieşti.

 

Mircea Cosma şi Vlad Cosma: 10% şpagă pentru PSD din contractele de asfaltări

Preşedintele CJ Prahova şi liderul judeţean al PSD, Mircea Cosma, este trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu, alături de fiul său, deputatul PSD de Prahova, Vlad Cosma, acuzat de trafic de influenţă.

Cei doi Cosma sunt acuzaţi că au luat aproximativ 1 milion de euro mită, de la companii care îşi asigurau astfel câştigarea licitaţiilor publice organizate de Consiliul Judeţean Prahova. Şpaga intra direct (uneori cu sacoşa) la liderul local al PSD sau la fiul acestuia, deputat PSD, iar acesta o distribuia mai departe la PSD, conform afaceriştilor din construcţii, presaţi să plătească ilegal aceste comisioane.

Procurorii DNA au arătat că, folosindu-se de metoda „subcontractării” şi a „actelor adiţionale”, reţeaua girată de Mircea Cosma ajungea să se hrănească cu până la 50% din banii alocaţi de Consiliul Judeţean Prahova unui contract public de achiziţie, banii ajungând în conturile inculpaţilor.

Procurorii DNA susţin, în rechizitoriu, că în perioada 2012-2013 au avut loc mai multe întâlniri între reprezentanţii a trei firme de construcţii şi Răzvan Alexe, omul de încredere al celor doi Cosma. Ca loc al acestor întâlniri a fost ales un birou închiriat de inculpatul Alexe Răzvan în incinta unui spaţiu deţinut de o societate controlată de membrii familiei Cosma, situat într-o comună din judeţul Prahova. Aici, conform DNA, se stabilea modalitatea în care firmele din reţea urma să participe la licitaţii, firma care trebuia să câştige o anume lucrare, costurile estimative de execuţie şi câştigul obţinut, dar şi cuantumul „comisioanelor” care trebuiau plătite.

Astfel, 10% era din valoarea unui contract era rezervat pentru Mircea Cosma şi pentru PSD. Aceste „înţelegeri” au fost materializate în formă scrisă de Răzvan Alexe, iar la unele întâlniri participa şi Vlad Cosma, pentru a da greutate înţelegerilor, afirmă procurorii DNA.

Infografic Gândul // Dragoş Câmpean.

Mircea Cosma şi Vlad Cosma sunt de asemenea urmăriţi penal în dosarul lui Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, care este acuzat de fraudarea fondurilor europene şi evaziune fiscală. Cei doi Cosma sunt acuzaţi de procurorii DNA că l-au sprijinit pe Herţanu şi pe firma acestuia, Grossmann Engineering, să obţină şi să beneficieze de amânări într-un contract pentru extinderea reţelei de canalizare a oraşului Comarnic.

Astfel, susţine DNA, Mircea Cosma, în calitate de preşedinte al CJ Prahova şi al PSD Prahova, „a efectuat demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale – activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la nivelul unor funcţionari ai SC HIDRO PRAHOVA S.A. (societate la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar) şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii menţionate”, pentru atribuirea ilegală a contractului de la Comarnic către asocierea Grossman Engineering-Euroconstruct Trading 98, cumnatul lui Ponta fiind administratorul Grossman Engineering la data atribuirii contractului.

Sebastian Ghiţă, prietenul lui Victor Ponta, acuzat că i-a sprijinit cumnatul la infracţiuni

Deputatul Sebastian Ghiţă, care a demisionat din PSD, este un apropiat al premierului Victor Ponta. Conform unui articol gândul din seria „Tu ştii ce mai fac banii tăi?”, una dintre cele mai importante companii de panotaj stradal din România, Affichage, este deţinută de Liviu Uruc, personaj din anturajul de prieteni ai lui Sebastian Ghiţă. Această companie, cu o cotă de piaţă de până la 24%, i-a susţinut pe panourile din Bucureşti campania electorală la prezidenţiale lui Victor Ponta, în toamna anului 2014.

Firmele controlate de Sebastian Ghiţă în domeniul IT se bucură de numeroase contracte cu statul, iar gândul a arătat aici că în jurul acestor firme – Asesoft şi Teamnet, s-a creat o „frăţie” a contractelor IT cu statul, dând exemplu patru contracte pe care firmele controlate de apropiaţi sau rude ale lui Sebastian Ghiţă şi le-au împărţit cu SIVECO România, firmă a cărei patroană, Irina Socol, a fost arestată şi este urmărită penal pentru crearea unei reţele de evaziune fiscală care a prejudiciat statul român cu 8-9 milioane de euro.

Foto: Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma. Sursa: Facebook.

Sebastian Ghiţă este acuzat acum de procurorii DNA că a sprijinit grupul infracţional creat în jurul lui Iulian Herţanu, cumnatul premierului Ponta, pentru obţinerea şi derularea în condiţii nelegale a contractului de la Comarnic.

Sebastian Ghiţă este acuzat că a intervenit pentru numirea în funcţii a unor persoane şi pentru obţinerea de informaţii confidenţiale, la nivelul unor funcţionari ai Hidro Prahova, precum şi că a intervenit la directorul general al companiei de stat, pentru a determina atribuirea ilegală a contractului către cumnatul lui Victor Ponta şi pentru „prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea plăţilor în condiţii de nelegalitate”.

Cumnatul lui Victor Ponta şi canalizarea din Comarnic: fraudă de 7,8 milioane lei din fonduri europene

Iulian Herţanu, soţul surorii lui Victor Ponta, este acuzat că, din poziţia de administrator al firmei Grossman Engineering, a format un grup infracţional organizat prin care a fraudat contractul finanţat din fonduri europene, pentru extinderea canalizării din oraşul Comarnic.

Iulian Herţanu, Mihail Coman, fost consilier judeţean în Prahova, consilier al directorului Hidro Prahova şi acţionar al firmelor Indserv Ploieşti şi Indserv Proiect, Vladimir Ciorbă, acţionar al firmelor CVR Asflat Construct Group, CVR Activities Group şi Gefam Pro din Dobroeşti, Ilfov, şi Liviu Munteanu, acţionar al aceloraşi trei firme ca şi Ciorbă, sunt acuzaţi că făceau parte din acest grup.

Herţanu, Coman şi Ciorbă sunt acuzaţi de procurorii DNA că, în perioada 2011-2015, s-au asociat (cumnatul lui Ponta este şi angajat al firmei lui Ciorbă) pentru a câştiga contractul public de extindere a canalizării din Comarnic, Prahova, atribuit pe data de 13 ianuarie 2012 de către societatea Hidro Prahova, deţinută de CJ Prahova, apoi că şi-au însuşit 54% (7,8 milioane lei) din fondurile europene cu care era finanţat acest proiect şi că au făcut o evaziune fiscală de 2,5 milioane lei (1,5 milioane lei reprezentând plata TVA şi 1 milion de lei impozitul pe profit).

Cei trei sunt acuzaţi că, după ce Hidro Prahova a atribuit contractul asocierii dintre Grossman Engineering şi Euroconstruct 98 Trading, au ridicat banii în numerar, din conturile firmelor sau ale unor persoane fizice, sub pretextul subcontractării de către Grossman Engineering, firma cumnatului lui Victor Ponta, către alte firme.

La grupul celor 3 s-a alăturat, începând cu 25 aprilie 2014, şi Liviu Munteanu, numit ca administrator la Grossman Engineering, „rolul său fiind acela de a semna documente în cadrul proiectului cu finanţare europeană şi de a asigura efectuarea unor plăţi către societăţile controlate de membrii grupului”, conform DNA.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă a celor trei oameni de afaceri reţinuţi în acest dosar, între care Iulian Herţanu, procurorii DNA spun că aceştia au acţionat ”concertat” pentru fraudarea fondurilor europene şi că există ”riscul major” ca nefinalizarea investiţiilor să ducă la pierderea finanţării europene şi la restituirea de către firma Consiliului Judeţean Prahova, SC Hidro Prahova SA, a banilor încasaţi până acum.

„Procurorii suspectează, nu doar pe mine, ci şi pe alţi factori politici din judeţ, că i-am favorizat, că noi am intervenit şi i-am favorizat. Relaţia mea cu domnul Herţanu nu e foarte strânsă, ne-am întâlnit de 5-6 ori. Nu aş fi avut niciun interes în a-l sprijini”, a declarat Sebastian Ghiţă, negând că la întâlnirile cu Herţanu ar fi participat vreodată şi premierul Victor Ponta.

Iulian Bădescu intră în arest pentru şpagă de la Petrolul Ploieşti

Fost membru PDL, primarul Ploieştiului Iulian Bădescu a fost ales senator PDL în 2008, însă a trecut ulterior în PSD, în 2010. Bădescu este fost ziarist şi director la diverse publicaţii prahovene, precum şi realizator la televiziunea locală Prahova TV, deţinută de prietenul lui Sebastian Ghiţă, Vlad Iacobescu, fratele lui Alexandru Iacobescu, cel care îi reprezintă interesele lui Ghiţă la televiziunea România TV, din funcţia de director general.

Foto: Phon.ro

Bădescu este acuzat acum de procurorii DNA că ar fi luat mită 300.000 de euro de la Asociaţia „Lupii Galbeni 2012”, reprezentanta jucătorilor de la echipa de fotbal Petrolul Ploieşti, în schimbul unei finanţări de 8 milioane de lei din partea municipalităţii, pe care Bădescu ar fi semnat-o în mod nelegal. Iulian Bădescu s-ar fi bucurat şi de transport şi cazare în Turcia, la cantonamentele echipei Petrolul Ploieşti, în baza acestei înţelegeri de corupţie, spun procurorii DNA.

SURSA: GANDUL.info

LEAVE A REPLY