Senatorul Todiraşcu încearcă să elimine 4 taxe ABUZIVE! Culmea, are sprijinul Puterii dar nu şi al PNL

0
264

Situaţie haioasă la Senat, unde senatorul Valeriu Todiraşcu a strâns mai mulţi senatori de la Putere ca să lupte împotriva a 4 taxe abuzive, însă nu a primit şi sprijinul Opoziţiei, deşi măsura este cât se poate de liberală. Todiraşcu a remis un comunicat de presă care atrage atenţia că o taxă se învârte în jurul cozii, fiind luată din buzunarul contribuabililor de nu mai puţin de 4 ori.

todirascu

Redăm mai jos ce spune senatorul:

„Guvernul României, prin Monitorul Oficial (MO), va continua sa revândă accesul cetățenilor la propriile lor legi prin menținerea actualelor patru taxe aprobate de Guvern și Parlament, respectiv: TAXA nr.1 plătită de cetățeni prin taxe și impozite către bugetul de stat din care Guvernul finanțează activitatea Parlamentului și a MO; TAXA nr.2 plătită suplimentar de cetățeni prin taxe și impozite din care Guvernul alocă bani către diverse structuri bugetare care plătesc către MO pentru publicarea legilor emise; TAXA nr.3 plătită suplimentar de cetățeni către MO atunci când doresc să intre în posesia legilor în varianta printată pe suport de hârtie; TAXA nr.4 plătită suplimentar de cetățeni către MO atunci când doresc să vizualizeze legile în varianta de citire pe calculator, după consumarea celor 10 zile de acces gratuit on-line.

În şedinţa din 4 martie 2015 a plenului Senatului, cu 70 de voturi ale senatorilor PSD și LC, din 107 prezenți, a fost respinsă inițiativa legislativă pentru modificarea Legii nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, detalii suplimentare aici (VIDEO) http://youtu.be/YQzKpgufxj8 și aici (WEB) http://www.senat.ro/legis/lista.aspx?cod=18384

Urmează votul Camerei Deputaților.

Inițiativă legislativă pe care am promovat-o la Senat propunea eliminarea taxei nr.4 plătită de cetățeni pentru accesul la propriile lor legi publicate în Partea I a MO, în varianta de citire pe calculator, după consumarea celor 10 zile de acces gratuit on-line, de pe site-ul MO.

Această inițiativă legislativă nu impunea nici un cost în plus pentru modificarea actualei platforme on-line a MO, abonamentele actuale ale MO nu aveau de suferit pentru că vizualizarea pe monitor nu afectează furnizarea în varianta printată pe suport de hârtie sau în varianta electronică, sub formă de fișiere pdf, ce nu vor putea fi descărcate ci numai consultate online.

Scopul înființării MO nu a fost nicidecum obținerea de venituri și profit pe seama îngrădirii accesului și a cunoașterii legilor de către cetățeni, prin taxarea acestora.

Constituția României menționează la Art. 31: „(1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informație de interes public nu poate fi îngrădit. (2) Autoritățile publice, potrivit competențelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetățenilor asupra treburilor publice”.

În mod evident legile României reprezintă informații de interes public, iar MO este o Regie Autonomă subordonată unei autorități publice, numita Guvern, care prin taxe imorale și ilegitime îngrădește accesul cetăţenilor la legile României.

Prin respingerea de către Senat a acestei inițiative legislative, cetățenii români vor continua să plătească către Guvern toate cele patru taxe actuale de acces la propriile lor legi, respectiv:

  • taxa nr.1, plătită de cetățeni prin taxe și impozite, în calitate de contribuabili, către bugetul de stat, din care Guvernul cheltuie bani pentru finanțarea activității MO;
  • taxa nr.2, plătită de cetățeni prin taxe și impozite, în calitate de contribuabili, către bugetul de stat, din care Guvernul alocă bani către diverse structuri bugetare, care, pentru publicarea în MO a legilor emise, plătesc la rândul lor suplimentar către MO, deci tot din banii cetățenilor, conform Art. 20 (1) din legea MO: “Cheltuielile determinate de publicarea actelor în MO, părţile I, III–VII, şi a celor prevăzute la art. 6 lit. D se suportă de către emitenţi, pe baza tarifelor aprobate anual prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Secretariatului General al Guvernului”;
  • taxa nr.3, plătită de cetățeni, atunci când în calitate de persoane private mai plătesc încă o taxă către MO pentru a putea intra în posesia legilor în varianta printată pe suport de hârtie, conf. Art. 18 din legea MO: “Regia Autonomă „Monitorul Oficial“ editează MO atât în format tipărit, cât şi în format electronic pe care îl pune la dispoziţia tuturor categoriilor de utilizare contra cost”.
  • taxa nr.4, plătită de cetățeni, atunci când în calitate de persoane private mai plătesc încă o taxă către MO pentru accesul legilor publicate în Partea I a MO, în varianta de citire pe calculator, după consumarea celor 10 zile de acces gratuit on-line, de pe site-ul MO, conf. Art. 18 din legea MO: “Regia Autonomă „Monitorul Oficial“ editează MO atât în format tipărit, cât şi în format electronic pe care îl pune la dispoziţia tuturor categoriilor de utilizare contra cost”.

Lista senatorilor care au votat pentru raportul de respingere a propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, 04-03-2015, 16:00, detalii suplimentare aici:http://www.senat.ro/VoturiPlenDetaliu.aspx?AppID=a95838a7-d84d-4cca-a70c-0447b6e90f16

PSD, Agrigoroaei Ionel

PSD, Andronescu Ecaterina

PSD, Arcaş Viorel

PSD, Badea Leonardo

PSD, Belacurencu Trifon

PSD, Bereanu Neculai

PSD, Bodog Florian-Dorel

PSD, Bota Marius-Sorin-Ovidiu

PSD, Bujor Dumitru-Marcel

PSD, Bumbu Octavian-Liviu

PSD, Butnaru Florinel

PSD, Butunoi Ionel-Daniel

PSD, Calcan Valentin-Gigel

PSD, Chelaru Ioan

PSD, Chiriac Viorel

PSD, Coca Laurenţiu Florian

PSD, Constantinescu Florin

PSD, Cordoş Alexandru

PSD, Corlăţean Titus

PSD, Coste Marius

PSD, Creţu Gabriela

PSD, Cristache Iulian

PSD, Deneş Ioan

PSD, Donţu Ovidiu-Liviu

PSD, Dumitrescu Florinel

PSD, Dumitrescu Cristian-Sorin

PSD, Duruţ Aurel

PSD, Federovici Doina-Elena

PSD, Fifor Mihai-Viorel

PSD, Firea Gabriela

PSD, Frătean Petru-Alexandru

PSD, Isăilă Marius Ovidiu

PSD, Lazăr Sorin-Constantin

PSD, Marin Nicolae

PSD, Mitu Augustin-Constantin

PSD, Mocanu Victor

PSD, Mohanu Nicolae

PSD, Nicolae Şerban

PSD, Oprea Ştefan-Radu

PSD, Păunescu Teiu

PSD, Pavel Marian

PSD, Pop Gheorghe

PSD, Popa Florian

PSD, Purec Ion-Simeon

PSD, Rogojan Mihai-Ciprian

PSD, Rotaru Ion

PSD, Saghian Gheorghe

PSD, Sârbu Ilie

PSD, Savu Daniel

PSD, Severin Georgică

PSD, Silistru Doina

PSD, Stuparu Timotei

PSD, Suciu Matei

PSD, Toma Ion

PSD, Valeca Şerban-Constantin

PSD, Vasiliev Marian

PSD, Vochiţoiu Haralambie

PSD, Voinea Florea

LC, Banias Mircea-Marius

LC, Barbu Daniel-Constantin

LC, Durbacă Eugen

LC, Ehegartner Petru

LC, Mihai Alfred-Laurentiu-Antonio

LC, Năstase Ilie

LC, Nistor Vasile

LC, Niţă Mihai

LC, Pelican Dumitru

LC, Popescu-Tăriceanu Călin-Constantin-Anton

PNL, Niţu Remus-Daniel

Neafiliat, Geoană Mircea-Dan”

LEAVE A REPLY