Cadou de la PMP pentru Alina Gorghiu

0
189

”Observ că după 4 luni de la alegerile prezidențiale, partidul pe care îl conduceți și-a amintit brusc de o promisiune pe care PNL a făcut-o în campania electorală aproape în fiecare zi milioanelor de români din afara granițelor, lansând un apel pentru îmbunătățirea legislației privind organizarea alegerilor. Si mai curios este faptul că apelul lansat ieri de formatiunea pe care o conduceți vine la o zi după ce eu am depus din nou în Parlament proiectul de lege privind votul prin corespondență și o inițiativă nouă, cea privind votul electronic, ambele destinate românilor de peste hotare.

alian gorghiu

A nu se înțelege greșit. Nu condamn apelul dumneavoastră către românii care locuiesc peste hotare. Acesta, însă, era obligatoriu să fie făcut încă de la 17 noiembrie 2014, imediat după episodul care i-a umilit pe cei către care abia astăzi v-ati decis să vă întoarceți privirea.

Partidul Mișcarea Populară a atras atenția asupra necesității îmbunătățirii cadrului legislativ în ceea ce privește organizarea alegerilor de peste hotare încă din octombrie 2013, atunci când a depus pentru prima dată în Parlamentul României proiectul de lege privind votul prin corespondență. La acea vreme, niciun partid politic n-a fost interesat de subiect. N-a fost interesat nici de soarta românilor de peste hotare.

Vreau să vă amintesc, de asemenea, stimată doamnă presedinte, că imediat după alegerile prezidentiale, în data de 18 noiembrie 2014, am solicitat, de la tribuna Camerei Deputaților, dezbaterea proiectului de lege privind votul prin corespondentă, aflat pe ordinea de zi din luna aprilie a anului trecut. Am făcut acest demers pentru a transmite un semnal de susținere a românilor umiliți de către Guvernul Ponta la ultimele alegeri.

Deși am solicitat săptămânal dezbaterea lui, abia pe 9 decembrie legea votului prin corespondentă a ajuns în atenția parlamentarilor, fiind respinsă, însă, cu o majoritate largă de voturi. Doar 8 voturi ‘pentru’. Partidul pe care îl conduceți, uitase la acel moment, că datorită mobilizării exemplare a românilor de peste hotare avem astăzi un președinte de dreapta.

Imediat după acest episod, v-am transmis dumneavoastră, precum și fiecărui parlamentar al PNL un apel pentru a susține cele două inițiative pe care le lansăm în dezbatere publică: proiectul de lege privind votul prin corespondentă revizuit și îmbunătățit și inițiativa legislativă privind votul electronic. Ambele documente au fost elaborate la propunerea celor mai reprezentative asociații ale românilor de peste hotare.

După două luni de consultări cu românii din Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, Statele Unite ale Americii și Republica Moldova, am depus din nou în Parlamentul României, cu sprijinul mai multor deputați preocupați de soarta românilor de peste hotare, în data de 4 martie, cele două inițiative legislative privind votul prin corespondență și votul electronic. Am făcut acest lucru tocmai pentru că parlamentarii din comisia creată special pentru a îmbunătăți cadrul juridic în materie de alegeri, evitau de mai bine de o lună, să dezbată modul în care vor vota românii de peste hotare la viitoarele alegeri.

Având în vedere cele menționate, fac un apel la responsabilitate, corectitudine și onestitate față de românii care v-au ales. În loc să lansați apeluri politicianiste întârziate, vă invit să vă asumați public că veți susține legea votului prin corespondență și legea votului electronic, inițiative care au fost deja dezbătute și apreciate de către românii de peste hotare.

Mai aveți o șansă să le demonstrați românilor că vă pasă cu adevărat de ei și că ați înțeles mesajul pe care l-au transmis în data de 16 noiembrie 2014. Vă cer s-o faceți cinstit, deschis și asumat, prin actiune politică directă, sprijinind proiectele de lege care există deja și care pot fi îmbunătățite.” se arată în scrisoarea deschisă trimisă de Tomac liderului PNL Alina Gorghiu.

LEAVE A REPLY