Centrul României, mutat cu vreo 30 de kilometrit! Cum s-a ajuns la această situaţie

0
914
Specialiştii le-au răpit sibienilor mândria de a fi centrul ţării. Ultimele măsurători, extrem de precise, au mutat acest punct în judeţul vecin, Braşov. Cum locul ar putea fi o atracţie turistică, autorităţile locale nu vor să renunţe la acest titlu.

harta-romania

De mai bine de un secol, românii ştiu că centrul ţării este în satul Dealu Frumos, din judeţul Sibiu. Punctul este marcat chiar şi de un monument.

În anul 1858, constructorii drumului dinspre Sibiu s-au întâlnit cu cei care construiau drumul dinspre Brașov. De atunci și până astăzi a rămas cunoscut faptul că la Dealu Frumos, este centrul României.

În zonă au apărut şi afaceri care încearcă să profite de faima locului.

Din păcate pentru sibieni, tehnologia ultra-modernă de cartografiere este împotriva lor. Potrivit calculelor specialiştilor de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca, centrul ţării este, de fapt, la vreo 30 de kilometri de Dealu Frumos, mai exact în Făgăraş, judeţul Braşov.

„La vremea respectivă, când probabil s-a calculat centroidul s-a folosit probabil un alt aparat matematic, alte date, alte input-uri şi s-a ajuns la rezultatul respectiv”, spune Ioan Rus, conferenţiar la Facultatea de Geografie a UBB Cluj-Napoca.

Conform noilor date, centrul ţării este la ieşirea din Făgăraş, spre Braşov. Coordonatele geografice sunt: 45 de grade şi 50 de minute latitudine nordică şi 24 de grade şi 59 de minute longitudine estică.

În stânga e un câmp părăsit, în dreapta – o staţie de gaz. Nimic din toate astea nu indică faptul că aici ar putea fi centrul ţării. Însă ultimele descoperiri ştiinţifice arată faptul că aici, e mijlocul României.

Vestea nu a fost bine primită în judeţul vecin.

„Nu se pot schimba obiceiurile peste noapte. Probabil o să rămână în continuare ca centrul turistic și de atracție pentru trecători. Este un peisaj frumos”, spune Marius Bârsan, viceprimarul comunei Merghindeal, din care face parte satul Dealu Frumos.

În schimb, proaspăt împroprietăriţi cu un potenţial obiectiv turistic, făgărăşenii îşi fac deja planuri.

„Cred că orice investitor s-ar plasa în centrul unei ţări”, spune George Cârje, viceprimarul municipiului Făgăraş.

Modificarea le ridică probleme şi editorilor manualelor de geografie, în care Dealu Frumos este trecut drept centrul georgrafic al României.

LEAVE A REPLY