Incredibil: Peste 100 de noi droguri identificate in Europa

0
222
Peste o sută de noi droguri au fost detectate în Europa anul trecut, ceea ce reprezintă un nou record, a anunțat luni Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT), cu sediul la Lisabona, scrie AFP.
“În total, 101 noi substanțe au fost semnalate în 2014 sistemului de alertă rapidă al Uniunii Europene (față de 81 în 2013), continuând tendința în creștere” observată cu începere din 2010, a făcut cunoscut OEDT într-un comunicat.Acest record al noilor droguri recenzate într-un an “ridică la peste 450 numărul total de substanțe supravegheate de agenție, dintre care mai mult de jumătate au fost identificate numai în cursul ultimilor trei ani”, a subliniat Observatorul pe baza datelor obținute de la cele 28 de țări membre ale UE, precum și din Norvegia și Turcia.

În 2014, lista acestor noi substanțe a fost încă o dată dominată de “catinonele de sinteză” (31 de substanțe) și de “canabinoidele de sinteză” (30 de substanțe).

În ce privește lupta împotriva traficului cu aceste noi substanțe, OEDT a atras atenția că numărul infracțiunilor depistate în Europa a crescut de șapte ori între 2008 și 2013, la 47.000 de confiscări, echivalentul a 3,1 tone.

Organismul internațional de control al stupefiantelor, afiliat ONU, și-a exprimat îngrijorarea în raportul său anual, publicat săptămâna trecută, în legătură cu multiplicarea noilor droguri elaborate pentru a ocoli interdicțiile, denunțând o “problemă din ce în ce mai gravă” de sănătate publică la nivel mondial.

AGERPRES

LEAVE A REPLY