Viaţa şi scena devin totuna în “Totul e un joc”

0
267

Cornel Todea, de la a cărui naştere se împlinesc 80 de ani în 18 noiembrie, a abordat cu vervă şi imaginaţie textul lui Paul Ioachim, în care dramaturgul amestecă viaţa de zi cu zi cu cea de pe scenă. Rolurile principale sunt interpretate de Damian Crâşmaru, Mircea Rusu, Ileana Cernat şi Oana Ioachim.

În Totul e un joc, ce va fi difuzat astăzi, la ora 20.10 la TBR 2, dramaturgul Paul Ioachim amalgamează realităţile. Viaţa unui actor faimos care îşi căsătoreşte fiica cu un regizor de succes se împleteşte cu repetiţiile pentru premiera piesei în care un personaj, actor faimos, îşi mărită fiica cu un alt personaj, regizor de succes, iar defectele şi problemele de pe scenă sunt oglinda fidelă a celor din afara ei.

Cornel Todea a fost unul dintre oamenii care au marcat atât istoria televiziunii, cât şi pe cea a teatrului din România. În articolul său dinObservatorul cultural din septembrie 2012, Iulia Popovici îl descrie astfel: “Persoană extrem de jovială, pulsând de viaţă şi cu un simţ al umorului mai mult decât remarcabil, Cornel Todea a făcut film, teatru dramatic, de copii, de televiziune, dar a fost şi realizator şi moderator TV, moderator al unor emisiuni radiofonice (avea o bună voce de radio, pe lângă o bună prezenţă fizică), a predat regie şi actorie, toate – «ca o probă de consecvenţă a incapacităţii de a mă dedica unei singure activităţi».

În urmă cu câţiva ani, a lansat la Teatrul Creangă un festival internaţional dedicat teatrului pentru copii – 100, 1.000, 1.000.000 de poveşti –, cu un important concurs de dramaturgie adresată acestui public (singurul de acest fel din România), din dorinţa de a face ca scena să le spună celor mici poveşti ale timpurilor lor, şi a lansat primul program de teatru pentru copii între 0 şi 3 ani. Cornel Todea nu a fost niciodată un regizor în căutarea succesului şi a premiilor (deşi a primit destule, în domeniile diverse în care a lucrat), ci a noului, a energiilor proaspete, a contactului direct cu spiritul momentului”.

Activitatea sa în teatru include peste 50 de piese puse în scenă laTeatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Naţional Iaşi, Teatrul Naţional Cluj, Teatrul Naţional Craiova, teatre din Bucureşti (Teatrul Mic, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, Teatrul “Ion Creangă”), Teatrul din Piatra Neamţ, Teatrul din Constanţa.

LEAVE A REPLY