ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ OMS avertizează înainte de COP21 că nu trebuie neglijată problema sănătății publice

0
190

Conferința internațională asupra climei, COP21, ce va avea loc la Paris în luna decembrie, ar putea duce la “cel mai important acord al secolului în materie de sănătate publică”, a estimat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a lansat și un apel la adresa statelor participante să nu neglijeze și această problemă, conform AFP.

img_full_60515

Conform datelor OMS, schimbările climatice sunt deja responsabile de moartea în fiecare an a zeci de mii de oameni.

În urmă cu un an experții OMS au publicat un raport care indica faptul că 7 milioane de oameni își pierd viața în fiecare an din cauza bolilor provocate de poluarea aerului. În plus, răspândirea unor boli infecțioase, așa cum este malaria, este accentuată din cauza schimbărilor climatice.

Acest acord a cărui semnare este așteptată în cadrul COP21 de la Paris, “ar fi probabil cel mai important (acord) al secolului în ceea ce privește sănătatea publică”, a declarat Maria Neira, directoarea Departamentului pentru sănătate publică din cadrul OMS.

Printre diferitele propuneri vizate, OMS susține ideea creșterii costurilor de utilizare a combustibililor fosili. O astfel de “taxă” ar putea reduce la jumătate numărul deceselor provocate de poluarea aerului, ar diminua emisiile de dioxid de carbon și ar aduce venituri de 3.000 de miliarde de dolari, conform OMS.

Conferința COP21 se va desfășura la Bourget, în nordul Parisului, în perioada 30 noiembrie — 11 decembrie, având drept obiectiv adoptarea de către 195 de state, sub egida ONU, a unui acord mondial vizând stoparea procesului de încălzire globală prin semnarea unor angajamente privind o creștere maximă a temperaturilor medii globale cu 2 grade Celsius față de perioada preindustrială.

LEAVE A REPLY