Leacuri greceşti! Remedii naturale care să te pună pe picioare

0
2659

Formula AS a alcătuit o listă de remedii naturale pentru cei care suferă de probleme la stomac, probleme de digestie, balonare, febră, gripă sau răceală, probleme cu încheieturile, tuse, bronşită, pneumonie, diaree, prostată şi multe altele.

Mastic

Răşina de mastic, un arbore care creşte în insula Chios, din nordul Greciei, este leacul folosit de greci din vremuri străvechi, pentru suferinţe gastrice. Ră­şina numită “lacrimi de Chios” era recoltată şi prepa­rată sub formă de ulei, lichior, pudră, gumă de meste­cat pentru cei bolnavi. Este un antibacterian natural puternic, care acţionează eficient, fără a leza mucoa­sele. Are efect benefic asupra infecţiilor şi infla­ma­ţiilor digestive, asupra ulcerului gastric, a infecţiei cu Helicobacter pylori, se utilizează în boala Crohn, difi­cultăţi de digestie şi tranzit intestinal, iar studiile re­cente au arătat că previne cancerul digestiv şi forma­rea cariilor. (Găsiţi răşină de mastic în ma­gazinele naturiste sub formă de extract, capsule, ulei, pudră.)

Miere de pin

Polaroid DIGITAL CAMERA

Unul dintre cele mai apreciate tipuri de miere din întreaga lume este mierea de pin, produsă în insula Thassos din Grecia. Este un soi de miere de mană, închisă la culoare, densă, ce păstrează aroma puter­nică, aparte, de pin. Mierea din insula Thassos este vestită pentru calităţile ei vindecătoare şi de întărire a sănătăţii şi constituie, de sute de ani, principala sursă de venit a locuitorilor insulei.
Are proprietăţi antibacteriene importante, de sti­mulare a imunităţii, este antiinflamatoare, calmantă, ex­pectorantă, foarte bogată în minerale, tonifiantă, energizantă şi revitalizantă.
Se recomandă pentru tratarea infecţiilor şi altor afecţiuni respiratorii – tuse, bronşită, astm -, infecţii uri­nare şi digestive, inflamaţia ovarelor, anemie, pen­tru consumul copiilor şi persoanelor aflate în conva­lescenţă, de asemenea acţionează asupra ficatului, stomacului, ameliorând starea lor de funcţionare. A­pli­cată direct pe piele, datorită proprietăţilor anti­septice, accelerează vindecarea infecţiilor, plăgilor, arsurilor, bolilor reumatice.

Ouzo

Ouzo este o băutură tradiţională grecească, din alcool produs prin distilarea sucului neprelucrat de struguri, la care se adaugă macerat de anason, dar şi fe­nicul, coriandru, cuişoare, scorţişoară şi alte flori şi seminţe. Plantele aflate în compoziţia lui îl fac, potri­vit experienţei multor generaţii de greci, un tonic pu­ternic, întăritor al sănătăţii. Ouzo se recomandă în următoarele afecţiuni:
* Contra anemiei, datorită anasonului care se află în compoziţia sa, care ajută la absorbţia fierului din alimente.
* Creşte pofta de mâncare datorită uleiului esen­ţial de anason (anetol).
* Tratarea astmului – grecii aşezau pe pieptul bolnavului o cârpă de lână înmuiată în ouzo şi stoarsă.
* Picioare umflate – masaţi-le seara cu puţin ouzo călduţ.
* Dureri menstruale – luaţi o lingură-două de ouzo, amestecat cu o linguriţă de miere.
* Dureri de dinţi – un tampon înmuiat în ouzo, aşezat pe dintele dureros, atenuează sau chiar opreşte durerea.

olives

Ulei de măsline (presat la rece)

Vechii greci îi cunoşteau beneficiile pentru sănă­ta­te şi îl includeau în mesele lor zilnice, de câte ori aveau ocazia. El era folosit şi ca remediu pentru mai multe afecţiuni. De altfel, studiile re­cente i-au confirmat calităţile vindecă­toare.
* Consumul constant de ulei de măs­line crud “subţiază” sângele, reduce co­lesterolul şi tratează afecţiunile cardiace.
* O linguriţă de ulei de măsline luată di­mineaţa şi una seara vindecă ulcerul gas­tric, precum şi refluxul gastroesofagian. Combat di­ges­tia lentă.
* Două linguri de ulei de măsline luate seara, la culcare, combat constipaţia.
* O lingură de ulei măsline înghi­ţită dimineaţa, eventual cu puţin suc de lămâie sau de fructe, pe sto­macul gol, vindecă dischinezia biliară.
* Un amestec din puţin ulei de măs­line cu albuş de ou, aplicat pe zona afectată, reface pielea lezată în urma arsurilor sau rănilor.

Frunze de măslin

De-a lungul timpului, frunzele de măs­lin au fost nelipsite din “dotarea” vindecă­torilor greci. Ceaiul din frunze de măslin este o băutură minunată, ce lecuieşte mai toate bolile: scade ni­ve­lul zahărului în sân­ge la diabetici, tensiunea arterială şi coles­te­ro­lul, este antibacterian, antifungic şi anti­viral. De asemenea, întăreşte imunita­tea, protejează ficatul, vin­decă litiaza rena­lă, elimină ureea din sânge şi este un ener­gi­zant şi un susţinător în bolile cronice.
Pentru a prepara ceai, puneţi la ma­ce­rat, cu o cană de apă, 8-10 frunze de măs­lin, uscate şi mărunţite, de seara până di­mineaţa. Încălziţi apoi maceratul, pâ­nă dă în două-trei clocote. Lăsaţi vasul aco­perit 5-6 minute, apoi strecuraţi. Beţi două căni, de-a lungul zilei, câte puţin. (Frunzele de măslin se pot găsi şi sub formă de extract sau pulbere.)

Ceai grecesc de munte

De la “Tsai tou vou Nou” (Sideritis syriaca), o plantă ce creşte la altitudini mari, se folosesc frunzele, florile şi tul­pi­na, preparate sub formă de ceai sau de­coct (cu o aromă minunată), la care se pot adăuga miere şi lămâie. Ceaiul este de mare ajutor pentru bolile siste­mu­lui respirator (în ameliorarea tusei, a pneumoniei, răcelii, gripei, sinuzitei, dificultăţilor de respiraţie, aler­giilor). Are proprietăţi antimicrobiene şi antiin­fla­matorii şi este folositor şi pentru întărirea imunităţii, digestie, stomac, pentru re­du­cerea edeme­lor. Îmbună­tăţeşte memoria, aduce som­nul şi combate sau amelio­rează durerile de orice fel.
Cum se prepară: turnaţi o cană de apă clocotită pes­te o lingură de plantă mărunţită. Acoperiţi, lăsaţi să stea 10 minute, apoi strecuraţi. Se beau 2-3 căni pe zi.

Oxymel

hyssop-oxymel-4

Este un “medicament” foarte popular în Grecia, din antichitate până în ziua de azi, fiind considerat miraculos. Există mai multe reţete, însă cea mai la îndemână metodă de a-l prepara este să amestecaţi 4 părţi miere cu o parte oţet de mere. Dacă preferaţi să fie mai puţin dulce, amestecaţi 3 părţi miere cu 2 părţi oţet de mere. După ce l-aţi pregă­tit, îl păstraţi la îndemână pentru diverse utilizări, într-un recipient de sticlă.
Luat ca atare – 3-4 linguri pe zi, este foar­te bun pentru bolile respiratorii: răceli, bronşite, pneumonii. Ajută la eliminarea mu­cozităţilor, dezinflamare, eliberarea şi uşu­rarea respiraţiei. În timpul bolilor acute, se iau doze mai mici – 2-3 linguriţe, de mai multe ori pe zi. Se poate amesteca cu puţin ceai de ienupăr, pentru a-i spori efectul binefăcător.
* O lingură de oxymel în jumătate de pa­har de apă este o băutură energizantă, ră­cori­toa­re, bună pentru scăderea febrei şi vin­decarea durerilor în gât (gargară).
* 3-4 linguri de oxymel pe zi, luate între mese, previn şi tratează artrita, colesterolul mare, guta, obezitatea.

Câteva leacuri

Digestie dificilă, stomac “deranjat”, balonare
* înghiţiţi câţiva sâmburi de măsline
* mestecaţi câteva frunze de mentă sau un vârf de cuţit de frunze de oregano
* mestecaţi seminţe de chi­men după fiecare masă
* beţi o cană de ceai de mentă după masă
* beţi câteva căni de ceai de rozmarin pe zi.

Febră
Spălaţi şi decojiţi un cartof mare, apoi tăiaţi-l în 3-4 felii groase. Aşezaţi feliile pe tâmple şi pe frunte şi fixaţi-le cu ajutorul unei eşarfe. În scurt timp, cartofii “trag” febra.

Încheieturi dureroase şi umflate (reumatism)
Se pune pe foc, într-un vas, sare de mare, până se încăl­zeşte. Când e foarte caldă, se toarnă în saci mici, de pânză, care se pun pe locurile dure­roase.

Răceală, gripă
Luaţi o lingură de coniac (grecii folosesc tsiporou, co­niac de tescovină) şi ameste­caţi-o cu o linguriţă de miere şi o jumătate de linguriţă praf de scorţişoară. Consumaţi prepa­ratul de 3 ori pe zi, între mese, şi imediat răceala sau gripa vor da înapoi.
* Luaţi, de 3 ori pe zi, o jumătate de linguriţă de pudră de nucşoară, cu apă caldă.

Tuse, bronşită, pneumonie, pentru eliminarea mucozităţilor
Beţi ceai de oregano şi fenicul, pentru care aveţi nevoie de 2 linguri de frunze uscate de oregano mărunţite şi o jumătate de linguriţă de fructe de fenicul zdrobite. Peste ele se toarnă o cană de apă clocotită, şi se lasă la infuzat, cu vasul acoperit, 15 minute. Se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi.

Diaree
Stoarceţi sucul unei lămâi într-un pahar. Pre­paraţi o cafea mică, turnaţi-o peste sucul de lămâie şi beţi.

Boli ale prostatei
Grecii considerau că cel puţin o roşie mâncată pe zi ar reduce riscul bărbaţilor de a face cancer la prostată sau alte boli ale acesteia.

Greaţă
Puneţi la prăjit o felie de pâine, până se rume­neşte. Răzuiţi bucăţile negre arse, într-un pahar plin cu apă pe sfert, şi beţi.

Afte, candidoză în gură la copii mici
Faceţi un ceai foarte concentrat de muşeţel şi tamponaţi în interiorul gurii cu tifon înmuiat în ceai, de mai multe ori pe zi, iar în cazul copiilor, după fiecare supt.

LEAVE A REPLY