Ce s-a decis în prima ședință de guvern condusă de Dacian Cioloș

0
233

Prima ședință de guvern a prim-ministrului Dacian Cioloș a avut pe ordinea de zi:

1. Ordonanţă de Urgență privind stabilirea unor măsuri de reorganizare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea unor acte normative.

Ca urmare a deciziei Parlamentului referitoare la instalarea Guvernului, această ordonanță prevede modificări de nume, structură sau reorganizare a cinci dintre ministere și crearea unui nou minister, Ministerul Consultării Publice și Dialogului Civic în scopul de a îndeplini obiectivului de deschidere către societatea civilă, de dezbatere publică, consultare publică și crearea canalului de comunicare direct cu societatea civilă în sens larg.

ciolos.ug8zpfaw3k

2. Urgențe de ordin administrativ și legislativ pentru perioada următoare.

Premierul l-a invitat pe ministrul de interne, Petre Tobă, și pe ministrul transporturilor, Dan Costescu, să facă o scurtă prezentare privind pregătirile de iarnă. Premierul a solicitat organizarea unei reuniuni a Comandamentului de iarnă în vederea analizării în detaliu a stadiului pregătirilor pentru a face față intemperiilor de iarnă.

Prim-ministrul a solicitat Aurei Răducu, ministrul Fondurilor Europene, o informare legată de situația absorbției fondurilor europene pentru perioada bugetară precedentă, precum și stadiul pregătirilor pentru următoarea perioadă bugetară. În acest context, s-a decis organizarea unui Grup interministerial condus de primul- ministru care va analiza periodic stadiul implementării programelor operaționale finanțate din fonduri europene. Totodată, prim-ministrul a anunțat că unul din secretarii de stat din minister va avea ca atribuții simplificarea administrativă și relațiile cu beneficiarii. Responsabilitatea acestuia va fi de a se asigura că procedurile privind administrarea fondurilor europene vor integra soluțiile cele mai puțin birocratice, folosind în acest sens și experiența beneficiarilor de fonduri europene care au realizat deja proiecte. S-a decis ca prima întâlnire a acestui grup interministerial să aibă loc în cursul săptămânii viitoare.

În cadrul ședinței s-a anunțat și discutat scoaterea la concurs a posturilor de management în numeroase autorități de management responsabile de gestiunea fondurilor. Prim-ministrul a subliniat importanța aplicării principiului transparenței și profesionalismului în organizarea concursului și în ceea ce privește recrutarea, urmând ca aceasta să se facă doar pe criterii de competență tehnică și managerială și în condiții de transparență. De asemenea, s-a insistat pe o publicitate cât mai extinsă a posturilor pentru a se asigura participarea unui număr mare de candidați.

3. Reformele administrative legate de îmbunătățirea actului administrativ. Vicepremierul Vasile Dâncu a fost invitat să prezinte în următoarea perioadă o primă analiză a cadrului legislativ existent sau în lucru referitor la transparentizarea și eficientizarea activității administrației centrale și locale și propunerile de îmbunătățire a acestora conform cu obiectivele din Programul de Guvernare.

4. În cadrul ședinței s-a discutat totodată stadiul pregătirii bugetului pentru anul 2016. Ministrul de finanțe, Anca Dana Dragu Paliu, a fost invitată să prezinte situația actuală și să înceapă de urgență discuțiile cu ministerele pentru a veni cu o primă propunere de proiect de buget în perioada imediat următoare. Prim-ministrul a decis organizarea unei noi întâlniri cu membrii Guvernului luni după-amiază, pentru a discuta aspecte ale bugetului.

Prim-ministrul a anunțat intenția organizării periodice de ședințe informale de guvern în scopul de a purta discuții și dezbateri de orientare pe temele majore din programul de guvernare și pe transpunerea acestora în planuri de măsuri. O primă reuniune de acest gen, care va aborda cu precădere teme economice, va avea loc sâmbătă.

LEAVE A REPLY