Băsescu: România nu trebuie să abandoneze obiectivul aderării la Zona Euro în 2019

0
206

România nu trebuie să abandoneze obiectivul aderării la Zona Euro la 1 ianuarie 2019, altfel va rămâne o țară de categoria a doua, Guvernul Cioloș având un rol decisiv cu privire la acest parcurs, afirmă fostul președinte Traian Băsescu.

Traian-Băsescu-mesaj-pentru-România

“Este esențial ca România să continue a-și respecta angajamentele rezultate din Tratatul Fiscal așa cum au fost convenite cu Comisia Europeană (pentru 2016 deficit bugetar 1,2% + 0,25% pentru componenta autohtonă la finanțarea proiectelor cu bani europeni), în așa fel încât obiectivul de a adera la Zona Euro la 1 ianuarie 2019 să nu fie abandonat. În mod clar, prin politicile fiscale și salariale, Doctor Ponta abandonase acest obiectiv. Altfel, riscăm să rămânem între țările de categoria a doua și asta depinde de noi. Soluție mai bună decât UE nu avem. Guvernul lui Dacian Cioloș are aici un rol decisiv”, a scris Traian Băsescu duminică pe Facebook.

În sprijinul poziției sale, el susține că, la această oră, sunt destule guverne care caută soluții pentru a restrânge spațiul real al Uniunii Europene, utilizând criterii de genul adoptării sau nu a monedei euro sau prezența sau nu în spațiul Schengen.

“Spațiul Schengen urmează să fie supus unei reforme extrem de severe în lunile următoare, deci aici putem spune că se va produce o realiniere a șanselor. Aderarea la moneda euro va rămâne însă un criteriu fundamental pentru încadrarea țărilor în categoria I sau în rândul țărilor de categoria a doua”, consideră Traian Băsescu.

LEAVE A REPLY