Mama tânărului adept ISIS: Era îndoctrinat de pe calculator, copilul meu nu era aşa

0
357

Mama tânărului din Craiova adept al grupării Stat Islamic (ISIS), reţinut marţi seară de DIICOT, a declarat, miercuri, că băiatul ei era îndoctrinat din cauza calculatorului, dar islamul era doar religia lui şi-atât şi el nu racola pe nimeni la şcoală.

BUCURESTI - DIICOT - TANAR ACUZAT DE PROPAGANDA JIHADIST

Femeia s-a prezentat miercuri la sediul DIICOT, iar la intrare le-a spus jurnaliştilor că bătatul ei era un copil cuminte care îşi căuta cel mai probabil liniştea.

“El e doar un copil îndrăgostit de o religie şi atât, nu ştim dacă a trecut la extrem, şi cu diabetul, era supărat. Poate s-a refugiat acolo, a zis că şi-a găsit liniştea. Poate l-au racolat alţii. Nu ştiu. (…) Era îndoctrinat de pe calculator. A stat foarte mult acolo. Copilul meu nu era aşa. El nu racola pe nimeni în şcoală. Era doar religia lui şi atât”, a spus femeia.

Ea a apreciat totodată că imamul din Craiova, la care fiul ei s-a botezat, nu trebuia să-l primească, deoarece era un minor.

“El (imamul, n.r.) de ce a fost de acord? Acum spune că ei nu au treabă. Adică nu ştie de ce venea copilul meu vineri la moschee şi cu cine pleca de acolo? Poate sunt alţii în spatele moscheei. Copilul meu nu are nicio vină pentru că era racolat de alţii”, a spus mama tânărului.

Femeia a povestit că ea nu avea acces la calculatorul băiatului, că nu ştia parola şi nu ştia ce făcea acesta pe internet şi recunoaşte că tânărul devenea violent şi agresiv verbal dacă cineva îi ataca noua religie.

“Era foarte îndoctrinat. Era violent şi agresiv doar verbal, doar dacă îi atacai religia. În rest era ok. S-a schimbat în ultimul an foarte mult. Prima dată era calm. A zis: Mami mi-am găsit liniştea acolo. Nu beau, nu fumez, nu mă droghez”, a mai spus femeia.

C.B, în vârstă de 17 ani, din Craiova, a fost reţinut de procurorii DIICOT, care au făcut marţi percheziţii la locuinţa lui, iar apoi l-au audiat. Miercuri, tânărul a fost supus, cu acordul său, unei expertize psihiatrice la Institutul Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici”.

Potrivit procurorilor, tânărul şi-ar fi arătat disponibilitatea de a deveni martir pentru Statul Islamic (ISIS), fie mergând acolo unde gruparea acţionează, fie sacrificându-se în state din Europa la ordinul membrilor grupării.

El s-ar fi interesat de modul în care ar putea achiziţiona arme de tip AK, grenade, veste antiglonţ şi, de asemenea de a studia modalitatea în care poate fi construită artizanal o bombă.

Anchetatorii arată că tânărul a alocat un timp foarte mare accesării şi vizualizării unor materiale de propagandă pentru Statul Islamic, ce prezentau execuţii prin decapitare, incendiere, împuşcare şi antrenamente specifice.

În plus, el şi-a ales nume de origine arabă şi, sub acestea, şi-a creat mai multe conturi pe reţelele de socializare, încercând la început să intre în contact cu adepţi sau membri ai Statului Islamic. Ulterior, mai spun procurorii, pe fondul radicalizării sale profunde, adolescentul a ajuns să convingă noi persoane să devină adepţi ai Statului Islamic.

Băiatul este elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic Auto din Craiova. Mama sa este angajată la Regia Autonomă de Transport Craiova, iar tatăl său a fost eliberat recent din penitenciar.

Familia tânărului spune că acesta a renunţat în urmă cu doi ani la religia creştin-ortodoxă şi a trecut la cea islamică. Bunicul băiatului afirmă că acesta mergea frecvent “la o biserică musulmană”.

“Am aflat de doi ani, de atunci ştiu povestea, că s-a dus la biserica asta. Se ducea acolo, eu de unde să ştiu ce făcea … se închina. Am aflat că o ţine într-una aşa, că face 18 ani şi că pleacă la Israel. De azi dimineaţă, de la şase sunt terminat. Strâng actele, cărţile (n.r. – procurorii). Ne zicea că îi place şi tot neamul a încercat să îl convingă să renunţe, dar nu voia. Ştiam că se duce de doi ani la o biserică şi ziceam că decât vagabond prin curte, mai bine se duce la o biserică, dar habar nu aveam ce biserică. Abia am aflat că e musulmană”, a declarat bunicul tânărului.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj susţin că tânărul nu avea un comportament suspect în timpul orelor de curs.

Pe blogul Gazda Islamică, tânărul povesteşte cum a devenit musulman: “Am avut un prieten pe nume Omar Hamadi (…) care stăpânea bine limba română. (…) Mi-a spus despre evenimentele care au avut loc în Siria şi pentru că am trăi într-o ţară europeană nu am auzit despre aceste evenimente vreodată şi, când am aflat ce s-a întâmplat cu el, m-am dus să fac unele cercetări pe această temă”.

El spune că a urmărit pe internet evenimentele din Siria şi că într-o primă înregistrare a putut vedea armata lui Bashar al-Assad, care l-a şocat.

“După cinci luni de cercetare, am aflat ce s-a întâmplat în Siria şi că nu reprezintă Islamul şi apoi am încercat să găseasc musulmanii din Craiova/România şi îi mulţumesc lui Allah că am găsit-o pe sora (Damian Maya)”, afirmă băiatul.

Tânărul mai spune că i-a povestit acesteia despre informaţiile obţinute şi i-a spus că vrea să ştie mai multe despre Islam, pentru a deveni musulman.

“Îi mulţumesc lui Allah, a fost de acord să mă înveţe cum să devin musulman şi după trei luni de predare a Islamului am devenit un alt om, un musulman. (…) Mulţumesc lui Allah că m-am oprit de la toate relele, cum ar fi fumatul, alcoolul, drogurile (…)”, mai scrie tânărul.

El mai povesteşte că i-a spus mamei sale despre cât de frumos este să fii musulman şi au avut o discuţie îndelungată pe această temă. De asemenea, spune că a avut de ales între relaţia cu tatăl său şi islamism şi a ales “viaţa cu Allah”.

“Am ales viaţa mea cu Allah. (Tatăl meu – n.r) mi-a spus o mulţime de cuvinte dure, că nu sunt fiul său şi că el nu a avut niciun fiu. Acum, eu locuiesc cu bunicul meu şi bunica mea”, mai scria băiatul.

Tânărul povesteşte şi despre planurile sale, după ce va împlini 18 ani: “La 18 ani, după finalizarea studiilor, voi lua bacalaureatul şi permisul de conducere şi apoi vreau să merg la Universitatea Islamică din Medina (cu voia lui Allah), în scopul de a salva Coranul Sfânt şi cărţile Hadith şi Islamul, în scopul de a cunoaşte povestea completă şi a devenit un predicator islamic”.

Băiatul obişnuia să intre şi pe diverse forumuri, unele dintre acestea accesate de pasionaţi de jocuri pe calculator. Pe unul dintre acestea a scris, în iulie 2012, că nu mai vrea să depindă de părinţii săi: “Vă salut pe toţi membrii şi vizitatorii acestui site. (…) am 14 ani şi caut ca pe la 15 ani să nu mai depind de părinţi. Am aflat că există şi un serviciu în care tu esti tester de jocuri, pe scurt testezi jocuri. Am mai căutat chestii pe net să văd şi am găsit că nu trebuie să ai studii superioare, ci doar 12 clase, bacu nu conteaza. Sunt din Craiova şi cine mă poate ajuta sau are o idee despre ce vorbesc eu aici îi rog din suflet să îşi spună ideea. Am mai aflat că lucrezi 8 ore pe zi şi eşti plătit

LEAVE A REPLY