O companie norvegiană, care a dezvoltat un vaccin împotriva HIV, a anunțat primele rezultate încurajatoare

0
213

seringa

O companie norvegiană din domeniul biotehnologiei, care a dezvoltat un vaccin împotriva HIV, a anunțat primele rezultate încurajatoare înregistrate în cadrul a unui tratament care are drept scop să disloce și apoi să îndepărteze virusul de la seropozitivi, scrie AFP.

“Este o reușită majoră pentru găsirea unui tratament funcțional împotriva HIV”, a declarat marți AFP purtătorul de cuvânt al Bionor, Jurgen Fischer Ravn.

În prezent, tratamentele antiretrovirale ajută la menținerea controlului asupra virusului la pacienții seropozitivi, însă nu îl îndepărtează definitiv. Virusul rămâne în corpul persoanelor tratate, în formă latentă, însă reapare imediat după încetarea tratamentelor. Acest rezervor de virus latent, la care este greu de ajuns, constituie unul dintre cele mai mari obstacole în calea elaborării unui tratament care să asigure o vindecare sigură.

Experimentul desfășurat de Bionor la universitatea Aarhus din Danemarca pe 20 de pacienți seropozitivi a permis scoaterea virusului latent din rezervor cu un agent anticancer, Istodax, și apoi eliminarea lui parțială.

Fiecare pacient a fost vaccinat în prealabil cu un vaccin produs de compania Bionor, Vacc-4x. ‘Trezirea’ virusului latent, scoaterea sa din rezervorul respectiv și apoi eliminarea (procedeu denumit plastic ‘kick and kill’) este strategia promițătoare pentru a scăpa pacienții de HIV, însă testele desfășurate de Bionor nu au fost validate și publicate de o revistă științifică, conform AFP.

Cu peste 34 de milioane de decese până în prezent, HIV continuă să fie o problemă majoră pentru sănătatea publică, potrivit OMS. La sfârșitul anului 2014 existau aproximativ 36,9 milioane de persoane cu HIV, încheie AFP.

LEAVE A REPLY