Cea mai mare sculptură din București

0
280

aripi_m

Bucurestenii si turistii care vin Capitala pot vizita monumentul luptei anti-comuniste “Aripi”, instalat in Piata Presei, in locul statuii lui Lenin.

Este cea mai mare sculptura a Bucurestiului – cantareste peste 100 de tone si depaseste in inaltime chiar si Arcul de Triumf. Cu tot cu soclu, monumentul are 30 de metri. A costat aproape 3 milioane de euro si este dedicat celor care au pierit in inchisorile comuniste.

“E emotionant. Sunt emotionat. Este inchinat a mii si mii de oameni care au suferit in inchisori, au murit in conditii cumplite”, a spus sculptorul Mihai Buculei, care a realizat monumentul.

Lucrarea lui Mihai Buculei ia locul statuii lui Lenin, pe care a creat-o chiar profesorul sau, sculptorul Boris Caragea, in 1960. Lenin avea 7 metri, in comparatie cu Aripile, care au 24 de metri. La aceasta inaltime se adauga si soclul de 7 metri. Soclul reprezinta mormantul din care ies sufletele, iar pana la primavara, va fi acoperit cu granit chiar din soclul lui Lenin.

Demolarea statuii lui Lenin, in 1990, a fost un simbol al unui nou inceput in Romania. Multi oameni spun, insa, ca monumentul ar fi trebui pastrat aici pentru ca noi toti sa ne aducem aminte de trecutul comunist, iar acesta sa nu se mai repete niciodata. De acum incolo, aripile ne vor spune acelasi lucru: ca istoria nu trebuie uitata. Pentru asta, autoritatite au avut nevoie de 18 ani si 3 milioane de euro.

Autoritatile locale spun ca noul monument va fi inagurat in primavara lui 2016.

LEAVE A REPLY