SCANDAL monstru: RADET şi Primăria București au dat în judecată ANRE

0
178

radet_amendata_protectia_consumatorului

RADET și Primăria Municipiului București au dat în judecată Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), reclamând faptul că modalitatea în care ANRE a stabilit prețul reglementat al energiei termice livrate anul acesta de Electrocentrale București (ELCEN) către RADET este incorectă, iar rezultatul – total defavorabil Regiei de Termoficare. Astfel, RADET și PMB au cerut anularea deciziei ANRE din noiembrie anul trecut de stabilire a prețului reglementat pentru energia termică livrată în anul 2016 de centralele ELCEN CET Sud, CET Vest, CET Progresu și CET Grozăvești. De asemenea, cele două instituții au cerut suspendarea ordinelor ANRE de instituire și modificare a metodologiei de stabilire și ajustare a prețurilor pentru energia electrică și termică produsă în centrale de cogenerare ce beneficiază de schemă de sprijin prin bonus de cogenerare.

Cele două cereri au fost depuse la Curtea de Apel București, dosarele fiind înregistrate pe rolul instanței pe 4, respectiv 11 ianuarie 2016. “Modul în care a fost stabilit prețul reglementat de livrare a energiei termice la ELCEN ne este total defavorabil. Practic, este vorba de o subvenție încrucișată, costurile de producere a energiei electrice sunt descărcate pe prețul de livrare a energiei termice pentru RADET, ceea ce este ilegal”, a declarat directorul general al RADET, Valentin Vițalariu.

Mai precis, este vorba de alocarea costurilor comune ale cogenerării pe cele două rezultante ale acesteia, energia electrică și energia termică. Suspiciunea este că sunt “umflate” costurile energiei termice, care este livrată la preț fix reglementat de ANRE cu obligativitatea acoperirii tuturor costurilor, pentru a se reduce prețul de cost al energiei electrice, astfel încât aceasta să aibă un preț de vânzare mai atractiv pe piețele concurențiale administrate de bursa OPCOM.

Potrivit lui Vițalariu, din 2009 încoace, prețul reglementat cu care ELCEN livrează RADET energie termică a crescut cu peste 40%. Anul trecut, ANRE a majorat cu peste 10% față de 2014 prețul energiei termice livrate de ELCEN pentru populație, motivându-și decizia prin creșterea prețurilor la gazele naturale preluate de ELCEN din rețeaua de distribuție, în condițiile în care costul gazelor are o pondere de circa 80% în prețul energiei termice. Pe de altă parte, potrivit ANRE, de la 1 ianuarie 2016, prețul reglementat cu care ELCEN livrează energie termică RADET a fost redus cu 3,5% față de 2015. Nu este pentru prima oară când RADET acuză ELCEN și ANRE de subvenționare încrucișată a producției de energie electrică prin prețul energiei termice, atât producătorul de agent termic, cât și instituția de reglementare respingând de fiecare dată acuzațiile.

Anul trecut, președintele Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitrașcu, declara că Regia va cere în justiție anularea ordinelor ANRE privind metodologia de stabilire a prețurilor reglementate la energia termică și suspendarea tuturor plăților scadente către ELCEN, până la pronunțarea instanței în această speță. În replică, cei de la ELCEN au declarat că nu practică subvenție încrucișată și că repartizarea cheltuielilor fixe comune procesului de cogenerare pe energie termică și energie electrică se efectuează proporțional cu numărul de MWh echivalenți produși. La rândul său, ANRE a arătat că “acuzația că se practică o subvenție încrucișată între energia termică și energia electrică este complet nefondată, calculul prețului energiei termice neavând la bază o alocare de costuri între energia electrică și cea termică”, spun cei de la profit.

LEAVE A REPLY