Cine sunt cei care vor să câştige alegerile folosindu-se de numele lui Băsescu

0
316

traian-basescu1

Apropierea alegerilor locale, scrutin ce se va desfăşura cel mai probabil în iunie, înfierbântă clasa politică, aceasta pregătindu-se de zor să-şi desemneze pe cei mai buni candidaţi pentru a fi viitorii edili ai oraşelor şi comunelor. Partidele caută cele mai bune soluţii. Primii care au furat startul şi au anunţat deja oficial numele celor care se vor bate pentru primării sunt liberalii lui Blaga şi Gorghiu şi popularii lui Băsescu.

Dacă la Bucureşti nici un partid nu şi-a stabilit concret oamenii care se vor lupta pentru fotoliul de primar general şi pentru cele şase sectoare, totuşi, în interiorul partidelor se vehiculează deja numele candidaţilor. Astfel, surse politice spun că lupta se va da între eurodeputatul Cristian Buşoi din partea liberalilor, senatoarea Gabriela Firea pentru socialdemocraţi, independentul Nicuşor Dan, care a obţinut un rezultat bun în sondaje, Călin Popescu Tăriceanu sau Teodor Meleşcanu din partea ALDE şi Traian Băsescu sau Cristian Diaconescu, probabilii candidaţi ai popularilor

Nici marile oraşe nu au fost lăsate deoparte de şefii partidelor, astfel că în multe municipii şi oraşe se cam ştiu deja protagoniştii care se vor lupta pentru fotoliul de primar. Liberalii au furat deja startul şi s-au hotărât pe cine să scoată la încălzire pentru scrutinul din iunie. Printre ei, Gheorghe Falcă (Arad), cumătrul lui Traian Băsescu, dar şi Emil Boc, de la Cluj, amicul fostului preşedinte. În cursă vor mai intra: la Timişoara, acutalul edil Nicolae Robu, la Târgu Mureş, edilul în funcţie Dorin Florea, la Oradea, acualul primar Ilie Bolojan. În acest timp, PSD are doar doi candidaţi siguri pentru funcţia de primar: la Iaşi, pe Mihai Chirică, şi la Constanţa, pe Decebal Făgădău. Aproape sigure sunt candidaturile social-democraţilor Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, şi a lui Ovidiu Creţu, de la Bistriţa. Şi popularii lui Traian Băsescu şi-au stabilit strategia şi oamenii cu care se vor prezenta la alegerile locale din iunie. Pe lângă câţiva parlamentari, ca Petru Movilă, c a n d i d a t pentru primăria Iaşi, sau Adrian Gurzău, la Cluj şi Clement Negruţ la Alba Iulia, restul candidaţilor sunt persoane care n-au mai fost în prima scenă a politicii.
Noutăţi electorale 2016

Şefii de judeţe, aleşi de consilieri, nu de populaţie

Alegerile locale din 2016 se vor desfăşura după reguli noi, astfel că preşedinţii de Consilii Judeţene nu vor mai fi aleşi prin vot direct, de cetăţeni, aşa cum s-a întâmplat până în 2012, ci din rândul consilierilor judeţeni, iar cel care va avea cele mai multe voturi va fi şeful judeţului. De asemenea, acesta îşi va putea pierde funcţia dacă două treimi din numărul colegilor săi hotărăsc acest lucru.

Primarii vor fi aleşi într-un singur tur, ca şi până acum

Primarii vor fi aleşi într- un singur tur, ca şi până acum. Cei care vor candida ca independenţi la primării trebuie să depună o listă cu semnăturile a minimum 1% din numărul total al alegătorilor, dar nu mai puţin de 100 de susţinători pentru comune, 500 pentru oraşe de rangul 2 şi 3 şi 1.000 de susţinători pentru municipii şi pentru Bucureşti.

Regulile se modifică şi tehnic, în secţiile de votare

În secţiile de votare vom beneficia de prezenţa unui laptop în care va fi lista cu toţi alegătorii, interconectată la o bază de date centrală. “Dacă cineva încearcă să voteze de mai multe ori, sistemul electronic va avertiza, astfel încât nu se va mai putea vorbi de fraudare”, a explicat Marian Muhuleţ, director AEP.

Liberalii îi cer premierului Dacian Cioloş să adopte o ordonanţă de urgenţă care să modifice legea, astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin. “Am ajuns la concluzia că trebuie să-i propunem primului ministru Cioloş că trebuie să ia în considerare solicitările pe care societatea civilă le-a avut. Nu cred că părerea politicienilor este relevantă în acest subiect, cred că părerea societăţii civile din România este mai mult decât relevantă”, a spus luni copreşedintele PNL Alina Gorghiu. Alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin a fost decisă în timpul guvernării PDL şi a fost menţinută la modificarea legii anul trecut. Şi partidul lui Traian Băsescu, MP, susţine revenirea la vechiul sistem, în timp ce PSD este mulţumit cu alegerea primarilor dintr-un tur.

Gheorghe Falcă este primarul Aradului din 2004, el candidând pe listele Partidului Democrat. În 2007, preşedintele de atunci al României, Traian Băsescu, i-a botezat fiica, pe Ana Maria Falcă. La botez a fost o petrecere în stil american, la care au participat peste 300 de persoane, ceremonia religioasă fiind oficiată chiar de episcopul Aradului, ÎPS Timotei. Edilul oraşului de pe Mureş are şi probleme cu oamenii legii, acesta fiind cercetat de ani buni în mai multe dosare legate de presupuse fapte de corupţie, în unele fiind însă achitat. Conduce practic întregul judeţ nu numai municipiul Arad, fiind omul care face şi desface politica în zonă. Surse apropiate lui Falcă spun că acestuia i s-ar fi propus să candideze din partea partidului lui Băsescu, MP, dar edilul ar fi refuzat oferta, spunând că cel mai sigur este să meargă pe mâna liberalilor.

Edilul Clujului Emil Boc este unul dintre cei mai buni prieteni ai liderului MP, Traian Băsescu. Acesta l-a nominalizat pentru funcţia de premier, după ce l-a adus din funcţia de primar al Clujului, post obţinut a doua oară la alegerile din 2008. Până să fie primar, a fost deputat în legislatura 2000- 2004, în care a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. Boc este cunoscut în memoria românilor ca premierul care a tăiat 25 la sută din lefurile bugetarilor şi 10 la sută din pensii. În 2012 a fost reales ca primar al municipiului de pe Someş.

sursa: libertatea.ro

LEAVE A REPLY