Preţurile petrolului au coborât la sub 28 de dolari pe baril, un nou minim al ultimilor 12 ani

0
171

sfarsit-combustibili-fosili-carbuni-petrol-gaze-ecoprofit-6

Preţurile petrolului au coborât miercuri, în timpul tranzacţiilor asiatice, la sub 28 de dolari pe baril, un nou minim al ultimilor 12 ani, supraoferta din piaţă continuând să influenţeze investitorii, transmite MarketWatch.

La bursa din New York, petrolul cu livrare în februarie este tranzacţionat pe platforma electronică Globex în declin cu 3,2%, la 27,56 dolari pe baril, cel mai redus nivel din septembrie 2003.

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la Londra, este în coborâre cu 2%, la 28,19 dolari pe baril.

Agenţia Internaţională pentru Energie anticipează în raportul lunar publicat în această săptămână că preţurile ţiţeiului vor continua probabil să scadă în acest an, piaţa fiind incapabilă să absoarbă cantităţile suplimentare de petrol provenite din ţări precum Iranul, care a ieşit de sub sancţiunile occidentale.

Profitul Shell a scăzut cu până la 50% în trimestrul 4, pe fondul prăbuşirii cotaţiilor petrolului

Profitul Royal Dutch Shell a scăzut cu până la 50% în trimestrul al patrulea, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, dovadă a impactului prăbuşirii preţurilor petrolului asupra industriei energiei, relatează MarketWatch.

Shell anticipează că profitul din ultimul trimestru al anului 2015, excluzând anumite elemente, va fi de 1,6-1,9 miliarde de dolari, în scădere comparativ cu 3,3 miliarde de dolari în intervalul similar al anului anterior.

Profitul pe ansamblul anului 2015 ar fi scăzut la 10,4-10,7 miliarde de dolari, comparativ cu 22,6 miliarde de dolari îăn 2014.

Shell va fi prima dintre marile companii petroliere care va dezvălui informaţii financiare pentru trimestrul patru şi anul 2015, rezultatele preliminare urmând să fie prezentate înaintea unui vot al acţionarilor, din 27 ianuarie, referitor la oferta de preluare a companiei concurente BG Group.

LEAVE A REPLY