Tot ce trebuie să știi înainte să iei anticoncepționale. Efecte negative si recomandari

1
1053

pastile_anticonceptionale_52159000

Anumite alimente, suplimente nutritive sau medicamente pot influența eficacitatea anticoncepționalelor pe care le foloseși. Pentru a evita momentele neplăcute, am pregatit o listă cu recomandari practice pe care trebuie să le iei în calcul chiar de la prima pilulă.

 • Începerea foliei de anticoncepționale din prima zi de menstruațieasigură protecție imediată. Dacă iei prima pilulă în altă zi a ciclului menstrual, atunci este bine să folosești metode contraceptive suplimentare în primele 7 zile de administrare.
 • Poți începe folia în prima duminică după apariția menstruației. În acest caz, ai următoarele avantaje: îți va fi ușor să ții minte când ai început-o și, în plus, eviți apariția menstruației în weekend, un aspect important dacă plănuiești să călătorești. Dacă alegi acest tip de administrare, pentru a te asigura că ești protejată, este recomandat ca în primele 7 zile să folosești o metodă contraceptivă suplimentară.
 • După un episod de gastroenterită (manifestată prin diaree, vomă, dureri abdominale etc), chiar dacă pilulele au fost administrate corect, este necesar să folosești o metodă de contracepție suplimentară pentru cel puțin următoarele 7 zile.
 • Cura cu suc de grepfrut și ceaiul de sunătoare reduc eficiența anticoncepționalelor. Pentru a putea conta pe efectul contraceptivului tău, ai grijă să nu le suprapui!
 • Utilizarea concomitentă a unor vitamine (vitamina B6, vitamina B12, vitamina C și acidul folic) și a contraceptivelor orale poate avea o influență reciprocă asupra eficacității.
 • Atenție și la anumite suplimente alimentare! Contracepția orală diminuează capacitatea organismului de a asimila unele vitamine și minerale (vitamina B6, vitamina B12, vitamina C și acidul folic).
 • Antibiotice precum ampicilina, metronidazolul, chinolonele și tetraciclina NU reduc efectul contracepției orale, pilulele rămânând la fel de eficiente chiar și în condițiile administrării simultane.
 • Antibioticele care interacționează cu anticoncepționalele sunt cele folosite în tratamentul tuberculozei, meningitei sau infecției cu Mycobacterium avium (cel mai des-întâlnit germene dintre bacteriile netuberculoase).
 • Alte tipuri de medicamente care scad efectul anticoncepționalelor includ antidepresivele și antifungicele, o parte dintre medicamentele folosite în tratarea diabetului și unele indicate pentru tratareaanxietății și a tulburărilor de somn. Discută cu medicul aceste aspecte!
 • Medicamentele care accelerează capacitatea de metabolizare a ficatului pot afecta eficiența pilulelor: carbamazepina, fenobarbitalul, fenitoina, rifampicina.
 • Pilulele contraceptive cresc acțiunea următoarelor medicamente: diazepam, antidepresive triciclice, teofilină. De aceea, în condițiile unui tratament cu aceste tipuri de medicamente, este necesară scăderea dozelor acestora.
 • Contraceptivele orale pot determina necesitatea ajustarii dozelor deParacetamol și de Aspirină.
 • Dacă ai probleme cu greutatea, discută cu medicul despre cea mai bună metodă contraceptivă pentru tine. Contracepția orală poate avea un efect redus sau chiar anulat în cazul persoanelor supraponderale.
 • Contracepția orală este contraindicată fumătoarelor cu vârsta de peste 35 de ani.

Care Anticonceptionale Sunt Cele Mai Bune?

Nu exista anticonceptionale cele mai bune! Exista doar anticonceptionale care se potrivesc unei femei si anticonceptionale care nu se potrivesc.

Am zis-o in nenumarate randuri, ma vad nevoit sa repet, organismul uman nu e facut dupa o matrita identica pentru fiecare persoana, iar din cauza asta ce e bun pentru cineva poate sa nu fie bun pentru altcineva, mai mult decat atat, in cazul anticonceptionalelor poate fi mortal. Da, anticonceptionalele care se potrivesc perfect vecinei/prietenei/verisoarei/surorii pot sa te omoare pe tine daca le iei fara sa ai recomandare medicala.

Anticonceptionalele au la baza hormoni, iar echilibrul hormonal este probabil unul dintre cele mai sensibile din organism. Exista conceptia generala ca anticonceptionalele ingrasa sau ca determina cresterea in exces a parului. Nu, nu anticonceptionalele fac asta, ci dezechilibrul hormonal care se produce cand se administreaza anticonceptionale dupa auz.

Exista peste 60 de caracteristici individuale de care trebuie sa se tina cont cand se aleg anticonceptionalele!

Anticonceptionalele de generatie veche, care contineau cantitati mari de hormoni pentru ca nu se cunostea limita inferioara a compozitiei pentru a avea efect anticonceptional, sunt cunoscute pentru efectele adverse importante pe care le aveau, iar in timpul tratamentelor respective era nevoie de pauze la 1-2 ani.

Studiile recente efectuate pe contraceptivele de ultima generatie, cu compozitie hormonala mult mai mica, sustin ca nu mai este nevoie de pauze daca femeia care urmeaza tratamentul se simte bine si efectueaza controale ginecologice periodice. Pentru a fi mai explicit, controalele medicale periodice inseamna din 3 in 3 luni in primele 6 luni de tratament si din 6 in 6 luni dupa aceea.

O alta conceptie gresita este cea referitoare la perceptia cum caanticonceptionalele cu dozele cele mai mici de hormoni sunt cele mai bune. Nu e adevarat. Anticonceptionalele existente acum pe piata au dozari foarte mici, deci riscurile adiacente sunt similare, dar nevoile fiecarui organism sunt diferite, deci si anticonceptionalele potrivite difera de la femeie la femeie.

Dau un exemplu de simptomatologie care apare destul de frecvent: sangerarile anormale de la inceputul tratamentului. Acestea pot sa apara si cand anticonceptionalele contin prea multi estrogeni, dar si cand contin prea putini… deci nu e indicat sa se mearga pe premisa ca alegerea anticonceptionalelor cu cele mai mici doze poate sa scuteasca vizita la ginecolog…

Daca ai urmat tratament cu anticonceptionale la un moment dat in viata, iar rezultatul nu a fost dezastruos, nu exista nici o garantie ca si a doua oara va fi la fel. Cu alte cuvinte, daca vrei sa reincepi un tratament anticonceptional e nevoie obligatorie de consult medical pentru ca organismul nu ramane toata viata cu aceleasi caracteristici. Trecerea de la un anticonceptional la altul se face neaparat sub recomandarea medicului. Exista zeci de preparate anticonceptionale, cu diferite compozitii hormonale, deci alegerea la intamplare e similara cu ruleta ruseasca…

1 COMMENT

 1. Sa inteleg ca daca iau B-Complex + Vitamina C (contine vitaminele: B1, B2, B3, B5, B6, C) atunci anticonceptionalele luate nu mai sunt sigure si este nevoie de protectie suplimentara?
  As avea nevoie de un raspuns rapid… imi fac griji.

LEAVE A REPLY