Paza de la METROU costă 5 milioane de euro pe an. Cât de în siguranţă sunt CĂLĂTORII pentru aceşti bani

1
304

paza

În loc să cutreiere trenurile ca să se asigure că în mijloacele de transport în comun din subteran nu se produc infracţiuni, paznicii de la metrou veghează asupra călătorilor direct de pe scaune. Unii ajung să stea pe scaune chiar şi atunci când călătorii nu mai au locuri şi stau în picioare. Această situaţie a fost suprinsă de mai multe ori în imagini de reporterii B365.ro, dar şi de internauţi, care se amuză copios pe marginea acestui subiect. Pentru paza în subteranul bucureştean, Metrorex plăteşte aproape 5 milioane de euro pe an, cu TVA inclus.

Deşi nu asigură paza în condiţii meteo nefavorabile, având în permanenţă un acoperiş deasupra capului, paznicii din trenurile de metrou stau pe scaune şi dincolo de staţiile terminus, chiar dacă trenurile staţionează câteva minute la fiecare capăt de linie, timp în care se pot odihni pentru următoarea cursă. Însă, paznicii din subteranul bucureştean ajung să stea jos şi să vorbească cu colegii în trenuri şi dincolo de staţiile terminus. Acest comportament nu îi sperie deloc pe hoţi sau pe şi, totodată, îi irită pe călătorii care ajung să stea uneori în picioare pentru că locurile sunt ocupate de cei care sunt plătiţi să asigure paza în trenuri.

Uneori, paznicii ajung să stea pe scaune, chiar pe locurile rezervate persoanelor cu dizabilităţi, chiar şi atunci când călătorii nu mai au locuri şi stau în picioare, iar această situaţie a fost suprinsă în imagini.

De neatenţia paznicilor profită şi unii cerşetori, care se plimbă prin trenurile de metrou cerând bani călătorilor. În ultima perioadă, aceştia au cântat colinde în trenuri ca să obţină bani din partea călătorilor.

paza m

Pentru servicii de pază, monitorizare şi intervenţii la metrou, Metrorex a încheiat la finele lui 2014, cu firma Nei Guard, un acord-cadru în valoare de 55,9 milioane lei (12,4 milioane euro), inclusiv TVA, cu o durată de doi ani şi jumătate. Practic, anual, Metrorex plăteşte circa 4,96 milioane euro pe an pentru paza la metrou. Contractul a fost atribuit la 29 decembrie prin licitaţie deschisă, unde s-au înscris doi ofertanţi, potrivit unui anunţ postat de Metrorex în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Serviciile vizează staţiile, trenurile şi depourile metroului.

“Asigurarea serviciilor de pază, monitorizare şi intervenţie se va face după un program astfel stabilit încât să acopere atât intervalul orar în care staţiile şi trenurile de metrou sunt disponibile (conform orarului/ graficului de circulaţie) accesului publicului pentru efectuarea călătoriei, precum şi pe timpul nopţii, acolo unde analiza de risc la securitate fizică şi planurile de pază impun acest lucru”, potrivit caietului de sarcini aferent procedurii de achiziţie.

Durata acordului este de 30 de luni, Metrorex estimând că va încheia minim 3 şi maxim 30 de contracte subsecvente.

Finanţarea serviciilor de pază la metrou este asigurată din subvenţie de la bugetul de stat şi veniturile proprii ale companiei Metrorex.

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY