Schimbarea aşteptată de elevii români de patru ani. Ce drepturi ar putea avea, din primăvară

0
90

elevi_820x300_36079100

Elevii români îşi doresc ca, odată ce au împlinit 14 ani, să decidă singuri dacă participă la orele de religie, dar şi să-şi aleagă materiile opţionale.

În plus, adolescenţii mai vor să aibă dreptul de a protesta şi de a-şi evalua profesorii, prin intermediul unor fişe anonime. O parte dintre aceste propuneri s-ar putea regăsi în Statutul elevului, care ar urma să fie finalizat în primăvară.

„Ne dorim ca elevii să îşi poată exercita dreptul la protest prevăzut de Constituţia României, astfel încât ei să poată protesta şi în perioada programului şcolar, dar nu în incinta unităţii de învăţământ. Mai este dreptul la o evaluare alternativă pentru elevii care suferă de un handicap provizoriu”, spune Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, conform radioconstanţa.ro.

Statutul elevilor aşteaptă de patru ani să fie adoptat oficial ca document care să prevadă drepturile şi obligaţiile elevilor. Pe lista propunerilor sunt decontarea integrală a transportului, dar şi manuale gratuite inclusiv pentru cei aflaţi în ultimii doi ani de liceu. Astfel de măsuri ar reduce rata abandonului şcolar, cred tinerii.

LEAVE A REPLY