O nouă lege antifumat în 2016. Lista ţigărilor care vor fi interzise în România

3
432

acciza-tigari

Interzicerea ţigărilor mentolate şi a celor cu arome, avertismente mai mari pe pachetele produselor din tutun şi eliminarea posibilităţii de achiziţionare a ţigaretelor de pe internet. Acestea sunt punctele fierbinţi ale unui proiect de lege publicat marţi pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Actul normativ prevede limite mult mai stricte şi în ceea ce priveşte comercializarea ţigărilor electronice sau a produselor de fumat din plante şi, în ciuda reglementărilor destul de dure, nu uită să menţioneze că Ministerul Sănătăţii poate, ulterior, scoate de pe piaţă orice produs din tutun, atât timp cât interdicţia este „justificată de necesitatea protecţiei sănătăţii publice”. Legea vine să aplice în ţara noastră Directiva 2014/40/UE şi urmăreşte să facă ţigările mult mai puţin atrăgătoare în ochii tinerilor, principala populaţie fumătoare din Europa, reuşind, deopotrivă, să le dea fiori reci giganţilor din industria tutunului. Proiectul de lege al MS vine la scurt timp după ce Parlamentul a adoptat o lege antifumat, stabilind că nu se mai poate fuma în spaţiile publice închise.

Proiectul de lege publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii atrage atenţia asupra ingredientelor pe care le conţin ţigaretele aflate la raft şi interzice produsele din tutun care sunt îmbogăţite cu arome deosebite ce se diferenţiază de cea a tutunului simplu, fie că acestea se găsesc în compoziţia ţigării sau în filtre, hârtie, ambalaj, pentru cele din urmă fiind interzis să conţină nicotină. Mai mult, se precizează că producătorii de ţigări vor raporta Ministerului Sănătăţii date precum emisiile ţigărilor şi ingredientele folosite în procesul de fabricaţie a produselor din tutun.

„În acest sens, se interzice punerea pe piaţă a ţigărilor şi tutunului de rulat ce au o aromă caracteristică (adică au un miros sau un gust diferit de cel al tutunului, care este perceptibil în mod clar, care este determinat de un aditiv sau de o combinaţie de aditivi, incluzând neexhaustiv fructe, condimente, ierburi, alcool, dulciuri, mentol sau vanilie, şi care este perceptibil înainte sau în timpul consumării produsului din tutun), sau care au arome în filtre, hârtie, ambalaj, capsule sau în orice caracteristică tehnică care permite modificarea mirosului sau a gustului produselor din tutun respective sau modificarea intensităţii arderii”, se arată în proiectul de act normativ de pe site-ul ministerului.

În afara legii sunt scoase şi substanţele numite „aditivi speciali”, de genul vitaminelor, al taurinei sau al cofeinei, asociate de cetăţeanul de rând cu energia şi vitalitatea. Acestea oferă fumătorului senzaţii suplimentare şi încurajează, practic, actul de a fuma, fie pentru că dau impresia că ţigareta nu este periculoasă pentru sănătate, fie pentru că proprietăţile lor determină inhalarea şi absorbţia mai rapidă a nicotinei, iar astfel efectul toxic este mult mai puternic.

Legea prevede că mesajele trebuie schimbate în fiecare an şi că, odată ataşate pe pachet, producătorii trebuie să se asigure că ele sunt vizibile în întregime, că nu pot fi şterse sau îndepărtate şi că timbrul fiscal nu afectează sub nicio formă vizibilitatea textului sau a pozei.

„Etichetarea produselor din tutun pentru fumat va trebui să cuprindă un avertisment general (”Fumatul ucide”, pe 50% din faţa laterală), un mesaj de informare (“Fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer”, pe 50% din faţa laterală), avertismente de sănătate combinate formate din text, poză şi număr de telefon de la care se pot obţine informaţii despre metodele de renunţare la fumat (pe ambele feţe, în partea superioară, pe 65% din suprafaţă, iar avertismentul poate fi mutat sub timbrul fiscal astfel încât marca să rămână sub avertisment).”

Nici tutunul pentru mestecat, cel de uz nazal sau oral nu scapă de reglementările Ministerului Sănătăţii, pentru că pe ambalajele în care se vând trebuie să scrie clar „Acest produs din tutun dăunează sănătăţii şi creează dependenţă”. De asemenea, în expunerea de motive se arată că vânzarea tutunului pentru uz oral este strict interzisă.

Pentru ţigările electronice şi pentru flacoanele de reumplere, aromele şi aditivii rămân interzise, fiind necesară folosirea de ingrediente de o puritate ridicată. În privinţa etichetării, ţigările electronice trebuie să cuprindă avertismentul „Acest produs conţine nicotină. Nicotina generează un grad ridicat de dependenţă.”, pe 30% din suprafaţă şi lista tuturor ingredientelor, fără referire la eventualele proprietăţi speciale pe care le-ar putea avea. Mai mult, nivelul de nicotină înregistrat în lichidul care conţine nicotină trebuie să fie de cel mult 20mg/ml, iar folosirea altor substanţe care să atenteze la sănătatea umană este strict interzisă.

Vânzarea de ţigări pe internet devine ilegală

Acest lucru înseamnă că românii nu vor mai putea comanda ţigări de pe internet din străinătate, iar pentru respectarea acestei prevederi textul actului normativ prevede că punctele de vânzare cu amănuntul care desfăşoară vânzări în afara graniţelor trebuie să se înregistreze la ANAF şi la autorităţile competente din statele în care sunt localizaţi consumatorii efectivi sau potenţiali. Astfel, comercianţii care doresc să vândă ţigarete în străinătate vor trebui să pună la dispoziţia Fiscului date referitoare la adresa site-ului folosit pentru a vinde produsele din tutun, dar şi toate informaţiile relevante pentru ca, la nevoie, site-ul să poată fi identificat cu uşurinţă.

Mai mult, legea îi obligă pe comercianţii de ţigări să folosească un sistem de verificare a vârstei care, în momentul vânzării, arată dacă respectivul cumpărător respectă sau nu reglementările privind vârsta minimă de la care pot fi achiziţionate produse din tutun. Principalele motive invocate sunt vulnerabilitatea minorilor în ceea ce priveşte tentaţia fumatului, fapt care dăunează sănătăţii pe termen lung, şi accesul lor fără prea mari dificultăţi la produse ieftine şi extrem de nocive pe care îl oferă internetul

Citeste si: DOCUMENT Femeia care a sesizat METROREX la ANPC spune cum şi-a prins piciorul la METROU și prin ce a trecut

Deşi legea se prezintă deja ca fiind una destul de dură, în finalul expunerii de motive se arată că Ministerul Sănătăţii îşi rezervă dreptul de a adopta şi alte reglementări prin care să interzică vânzarea produselor din tutun sau celor conexe „din motive legate de situaţia specifică din România, cu condiţia ca interzicerea să fie justificată de necesitatea protecţiei sănătăţii publice”.

Se estimează că legea va intra în vigoare începând cu data de 20 mai 2016, însă lansarea pe piaţă a produselor care nu sunt conforme cu prevederile analizate este permisă timp de un an în plus, până în 2017. De asemenea, „interzicerea punerii pe piaţă a produselor din tutun cu o aromă caracteristică al căror volum al vânzărilor la nivelul întregii Uniuni reprezintă 3 % sau mai mult într-o anumită categorie de produse, se aplică de la 20 mai 2020”.

3 COMMENTS

  1. Nu tigari mentolate se fumau la cenacluri, ci Carpati. Tăişul de duritate iliesciana al legii initiate de PSD e profund anti-intelectual. Creste valoarea literaturii vechi si de import. Nu vor mai exista cenacluri, ci doar tâlcşouri insipide. Progresul european de după 1500 se explica prin cresterea importurilor de cafea si tutun, necesare efortului intelectual cerut de probleme tot mai grele. Fiecare face cu viata lui ce vrea: fara fumat, operele unor Marx, Van Gogh, Picasso, Rebreanu, Einstein, Eliade, Freud, Monica Lovinescu, Cezar Ivanescu… sunt de neconceput. Niciodata in RO nu vom mai avea cenacluri literare generatoare de inspiratie ca cele bolsevice, de nu-ti iesea fumul din plete o saptamână.

LEAVE A REPLY