Anunțul făcut de Alina Gorghiu: Liberalii s-au mai gândit la legea privind prevenția în sănătate

0
110

gorghiu

După ce proiectul de lege potrivit căruia românii care refuză să participe la programele de prevenţie în sănătate vor fi obligaţi să suporte costurile tratamentului, parţial sau total, în caz că se îmbolnăvesc a primit foarte multe critici, co-preşedintele PNL Alina Gorghiu face un pas înapoi, admiţând că „sistemul sanitar nu este astăzi pregătit pentru o asemenea lege”.

Aceasta a spus şi că, dacă în urma dezbaterilor se va constata că nu este nevoie de introducerea unor sancţiuni, atunci ele nu vor fi aplicate şi a recunoscut că există probleme în mediul rural, dar că acesta nu este un motiv pentru ca statul român „să amâne la infinit pregătirea sistemului de sănătate”, scrie Gândul.

Este o dezinformare faptul că plata acesta va trebui făcută dacă nu se vor face analize înainte şi aşa mai departe. Una este Expunerea de motive, unde a fost scris un exemplu, poate, nefericit, şi alta este textul legii. Am discutat cu colegii mei, am discutat cu medicii, cu asociaţiile care au fost suport la elaborarea legii şi vă spun un lucru: dacă în urma dezbaterilor va reieşi că nu este cazul să introducem niciun fel de sancţiune, evident că aşa va fi. Toată lumea s-a concentrat pe un exemplu din expunerea de motive care nu reprezintă nimic ca valoare juridică, faţă de legea in integrum, care înseamnă un mare pas înainte“, a declarat Alina Gorghiu, co-preşedintele partidului care are cei mai mulţi semnatari ai proiectului.

Aceasta a recunoscut că „sistemul sanitar nu este astăzi pregătit pentru o asmenea lege” şi a spus că acest lucru nu înseamnă că el trebuie să şi rămână aşa, subliniid că reglementările din actul normativ nu sunt de natură să fie aplicate imediat.

Este un lucru care, în mod normal, va trebui gândit în timp, etapizat. Legea nu este de imediată aplicare. Nu vine nimeni să aplice o lege dacă nu ai sistemul pregătit. Dar sunt convinsă că de undeva trebuie făcută reforma sistemului sanitar, trebuie gândită o lege a prevenţiei inclusiv în România“, a adăugat co-preşedintele PNL.

Întrebată de jurnalişti despre problemele care ar putea exista în mediul rural din cauza acestei legi, acolo unde oamenilor le este mult mai dificil să ajungă în mod regulat la medic, Gorghiu a admis că există dificultăţi în această direcţie, dar că acesta nu este un motiv pentru care statul român trebuie să tergiverseze pregătirea sistemului în acest sens.

Da, probleme în mediul rural sunt, dar nimeni nu va pune în aplicare, şi subliniez acest lucru, nimeni nu va pune în aplicare o lege fără a fi pregătit sistemul. Asta nu înseamnă că ar trebui să mai existe disponibilitate din partea statului român să amâne la infinit pregătirea acestui sistem de sănătate“, a conchis Gorghiu.

Proiectul de lege înaintat de 128 de senatori şi deputaţi, majoritatea PNL, prevede că românii, chiar dacă sunt asiguraţi, vor fi obligaţi să suporte costurile tratamentului, dacă nu participă la programele de prevenţie. Ca să fie foarte clar, în expunerea de motive iniţiatorii dau şi exemple concrete. Astfel, o pacientă cu cancer mamar depistat în stadul III, care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie, ar putea fi obligată, în cazul în care legea este adoptată, să suporte o contribuţie de 10-20% la tratamentele care i se administrează, deşi aceste tratamente sunt, în prezent, gratuite. Actul normativ prevede, totodată, acordarea unor stimulente financiare care se pot adăuga la pensie dacă persoanele în cauză prezintă o stare de sănătate bună sau urmează recomandările medicului, dar şi dacă demonstrează „practicarea unui sport prin participarea la competiţii”.

LEAVE A REPLY