Alexandru Vișinescu, condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare

0
102

visinescu

Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, a primit o sentinţă de 20 de ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de crime împotriva umanităţii.

Actualizare 11:55 – Anca Maria Cernea, fiica lui Ioan Bărbuş a declarat că, precum sora ei, nu îşi doresc „să sufere Vişinescu” şi că „ideea e ca în faţa societăţii româneşti să fie delimitat clar cine sunt criminalii şi cine sunt modelele”.

Fiicele uneia dintre victimele lui Alexandru Vişinescu au adăugat că au fost uimite când torţionarul a declarat că preferă să intre la închisoare, dar să-şi păstreze gradele, arătând astfel că „nu a înteles nimic din partea morală”.

Actualizare 11:25. Alexandru Vișinescu a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare.

Alexandru Visinescu este primul torţionar trimis în judecată pentru crime împotriva umaniăţii. Anchetatorii susţin că în perioada 1956-1963, când a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat, i-a supus pe detinuţii politici la rele tratamente, bătăi şi alte violenţe, i-a lipsit de hrană, medicamente şi asistenţă medicală. Zeci de supravieţuitori şi rude ai deţinuţilor politici au depus mărturii în instanţă împotriva sa.

Când se deschidea celula şi intra cineva, erai obligat să te întorci cu faţa la perete. Nu aveai voie să stai în timpul zilei pe pat. Patul era tabu”, spune Valentin Cristea, fost condamnat politic.

Regimul impus nu asigura condiţiile minime de supravieţuire pe termen lung, având în vedere că de cele mai multe ori sentinţele se întindeau pe o perioadă care depăşea 10 ani. Decesul deţinuţilor survenea, astfel, în urma unui proces lent, prin care aceştia erau torturaţi fizic şi psihic. Printre victimele lui Alexandru Vişinescu s-ar număra Corneliu Coposu, Ion Diaconescu şi Ion Mihalache, arată procurorii. Ei au început ancheta în iulie 2013, la o jumătate de secol de la comiterea faptelor.

Procesul lui Alexandru Vişinescu a început în 2014. Fostul comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat s-a prezentat la majoritatea termenelor, dar a refuzat de fiecare dată să se apere în faţa instanţei.

Alături de Alexandru Vişinescu, istoricii au identificate alte 35 de persoane ale căror nume se leagă de moartea a zeci de deţinuţi politic sau oameni pe care autorităţile comuniste îi considerau piedici. În primă instanţă, Alexandru Vişinescu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare şi obligat să plătească 300 de mii de euro daune morale familiilor celor care au fost închişi şi torturaţi.

LEAVE A REPLY