Inspectoratele scolare, desfiintate. Legea a fost adoptata tacit

1
164

61535852

Propunerea legislativa care propune desfiintarea inspectoratelor scolare a fost adoptata tacit de Camera Deputatilor.

Legea este sustinuta de reprezentantii sistemului de invatamant care considera ca inspectoratele scolare sunt “institutii toxice, comuniste si corupte”. Initatorul proiectului este deputatul de Alba, Cornel Comsa.

In viziunea acestuia, administratia locala, care detine deja terenurile si cladirile in care functioneaza scolile si alte institutii de invatamant, ar urma sa preia si atributiile de administrare, in baza resurselor proprii si a finantarilor de la minister.

Directorii ar urma sa fie numiti direct de catre consiliul de conducere al scolii, iar concursurile de ocupare a posturilor didactice s-ar organiza in cadrul unitatii de invatamant.

“Descentralizarea in domeniul educatiei este absolut necesara pentru a da putere scolilor sa ia decizii si comunitatii locale sa se implice cu adevarat si a fost cuprinsa in strategia de descentralizare, realizata de Guvern, in 2006. Vreau sa pornesc o dezbatere reala pe acest subiect, iar primul pas este sa oferim o forma si un cadru institutional, iar Comisia de invatamant din Camera Deputatilor va trebui sa-si asume acest rol”, a explicat Cornel Comsa. Proiectul mai prevede ca responsabilitatea inspectiei scolare sa fie preluata de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii Invatamantului Preuniversitar (ARACIP), care ar urma sa monitorizeze si “calitatea activitatilor de predare-invatare si respectarea standardelor nationale si a indicatorilor de performanta, prin inspectie scolara”.

1 COMMENT

  1. Ce idiotenie, nu desfiintarea lor e o solutie ci tragerea la raspundere, si inclusiv penala, a celor care ,,fac legea” in scoli si gradinite. Cand am vrut sa-mi inscriu fata la gradinita, la care si eu am mers in copilarie, locuind inca la parintii mei, directoarea gradinitei, cu aere de mare de ,,doamna” desi numai aerele erau de ea, nu si caracterul sau intelectul, m-a purtat pe drumuri de 11 ori, si in final mi-a zis ca ea, IN GRADINITA EI, face ce vrea si ca nu vrea sa mi-o inscrie pe fata mea nici in ruptul capului, ,,sa n-o mai deranjez” ca ea are ,,alte probleme”, adica sa pastreze loc numai copiilor de avocati, politisti si cati altii, cu serviciul in centrul orasului. In consecinta, I-am raspuns ca nu-mi amintesc sa fie gradinita privata, ca sa fie ,,a ei” asa cum s-a exprimat si am reclamat-o la inspectorat. Ce credeti ca mi-a spus inspectoarea, si cu glas umil, chiar? ,,Doamna, sa stiti ca avea dreptate, ca dumneaei face legea” (n-am sa-i uit cuvintele astea..) iar eu sec am intrebat-o ,,si rolul dvs. care mai e? pentru ce mai ocupati acest post, daca raspunzand de <> pardon <>, nu luati nici o masura? Lasati locul cuiva, care isi permite sa ia masuri sau poate ar trebui sa ma adresez la Ministerul Invatamantului, sa fac o sesizare!”. Mi-a raspuns, chipurile ca ,,o sa vorbeasca ea cu <> si o sa se rezolve” si, a doua zi, am fost sunata de o educatoare sa aduc dosarul fetei pentru inscriere dar ,,doamna” n-a indraznit sa-si arate mutra de nesimtita.

LEAVE A REPLY