De ce nutrienți au nevoie fumătorii. Sunt esențiali pentru sănătate

0
82

fumat_07_422ce13a5e_e3f3dedf7a_02_87f67954eb

Este cunoscut faptul că tutunul conține peste o mie de compuși chimici, iar fumul rezultat din arderea țigaretelor conține peste 4.000 de compuși, dintre care 60 sunt cancerigeni.

“Consecințele fumatului asupra sănătății femeii pot fi extrem de grave: cancerul pulmonar, cancerul de esofag, faringe, laringe, cancerul bucal, cancerul de sân, cancerul uterin, dezechilibre hormonale, amenoree, dismenoree, osteoporoză, malformații congenitale. (…) S-a demonstrat clinic faptul că majoritatea populației fumătoare consumă alimente care conțin prea puțină vitamina E și B6, iar în mod special femeile care fumează nu au un aport suficient de acid folic, fier, calciu și zinc și de aceea este foarte important ca în dieta femeii care fumează să se regăsească aceste substanțe protectoare, fie sub formă de alimente, fie sub formă de suplimente”, a afirmat nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, un element esențial în dieta zilnică a fumătorului trebuie să fie antioxidanții: vitaminele C și E.
Ea a susținut că vitamina C este recomandabil să fie suplimentată pentru fumători, deoarece se consideră că nicotina inhibă absorbția vitaminei C. “Nicotina crește de fapt viteza metabolică și deci și procesele prin care vitamina C este metabolizată. Persoanelor care fumează li se recomandă așadar o suplimentare a vitaminei C de 300 mg/zi”, a spus nutriționistul.

LEAVE A REPLY