Încă un bebeluș, infestat cu bacteria necunoscută, a murit la “Marie Curie”. Este al doilea deces

0
592

copil_manuta_poza_buna_90060900

Al doilea deces, într-o săptămână și jumătate, la Spitalul “Marie Curie” din Capitală în cazul bebelușilor infestați cu o bacterie periculoasă. O fetiță cu sindrom hemolitic uremic, în vârstă de un an, a decedat luni, la 03,00. Aceasta se afla internată în secție de Terapie Intensivă, fiind intubată și ventilată mecanic. În total, zece copii se află internați la Spitalul “Marie Curie”, patru la Terapie Intensivă în stare gravă, trei dintre aceștia fiind intubați și ventilați mecanic, iar șase se află internați în secția de Nefrologie. Șapte dintre aceștia fac dializă. Copiii au între cinci luni și un an și două luni, potrivit Realitatea TV.

UPDATE. luni. 09,30: “În cursul nopții s-au deteriorat doi copii care au necesitat, alături de ceilalți doi, care erau deja intubați, și aceștia protezare ventilatorie. Din păcate, în cursul nopții unul dintre copii a făcut stop cardiac și nu a răspuns la manevrele de resuscitare și la 3 dimineața a fost declarat decesul. În prezent se află trei copii ventilați și un copil care nu necesită proteza ventilatorie. Vor continua investigațiile pentru aceștia trei. Pe secție se află șase copii, dintre care trei beneficiază de dializă și sunt și ventilați.

El a fost adus pe data de 10 februarie, a fost internat la 15,00, debutul afecțiunii era cu 24 de ore anterior internării la noi și se prezentase în cursul dimineții la colegii de la Spitalul de Pediatrie din Pitești care au constatat că este în stare gravă și l-au trasferat în aceeași zi.

Cei trei sunt în stare gravă, dar stabilă. Unul dintre cei care s-au deteriorat azi-noapte va fi investigat si se vor continua investigațiile, respectiv tomografie computerizată. Acesta este planul pentru astăzi.

Nu putem da un pronostic de externare”, a declarat unul dintre medicii de la Marie Curie.

UPDATE. luni. 09,13: Medicii de la Marie Curie vor susține declarații de presă la 09,30, potrivit Realitatea TV. 

UPDATE. luni. 07,56: Încă un bebeluș infectat cu bacteria misterioasă a decedat. 

Cinci copii se află în continuare la Terapie Intensivă, la Spitalul “Marie Curie” din Bucureşti, după ce au fost infestaţi cu o bacterie periculoasă, doi dintre aceştia fiind ventilaţi mecanic. Nu au apărut în schimb cazuri noi în ultimele 24 de ore.

UPDATE. duminică. ora 12,30: “În prezent, la Spitalul Marie Curie sunt internați 11 copii cu sindrom hemolitic-uremic. Cinci dintre aceștia sunt pe secția de terapie intensivă și fac dializă peritoneală. În cursul nopții, un copil s-a decompensat și a necesitat și el protezare ventilatorie, deci este respirat pe aparate. În momentul de față sunt doi copii ventilați mecanic, ceilalți trei aflați în terapie intensivă — în stare gravă, dar stabilă — deocamdată nu necesită protezare ventilatorie. Pe secția de nefrologie se află internați alți șase copii, trei dintre ei necesită dializă peritoneală, trei au funcția renală reluată. În momentul de față nu li se face dializă. Evoluția în această boală este lentă, și-au reluat diureza și asta este un lucru foarte bun”, a explicat medicul.

Ea a spus că micuții au fost imunizați cu vaccinurile obligatorii.

duminică ora 12,10: Patru copii se află în continuare internaţi la secţia de Nefrologie, iar cinci – la Terapie Intensivă, din cadrul Spitalului “Marie Curie” din Bucureşti, după ce au fost infestaţi cu o bacterie periculoasă. Nu au mai apărut cazuri noi în ultimele 24 de ore. Toţi copiii infestaţi erau vacinaţi la zi, a declarat purtătoarea de cuvânt a spitalului.

Între timp, Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică Argeş au demarat o anchetă, iar ANSVSA a decis recoltarea unor probe de protocale, după ce părinţii bebeluşilor au afirmat că se tem că aceste fructe ar fi putut fi sursa infecţiei. Probele vor fi analizate de Laboratorul Naţional de Referinţă, rezultatele urmând a fi gata la începutul săptămânii

UPDATE: Daniel Lupu, director DSV Argeş, a precizat la Realitatea TV că probele de portocale au fost prelevate din cinci magazine ale aceluiaşi supermarket.

“Am luat doar probe de portocale, de la un lanţ de magazine, pentru că mama copilului decedat a spus că a cumpărat portocale de la acel supermarket din localitatea respectivă. Acel supermarket are cinci magazine în judeţul nostru – Mioveni, Câmpulung, Curtea de Argeş, Topoloveni şi Piteşti -, am luat probe din fiecare magazin”, a declarat Lupu.

UPDATE, ora 12:25: Radu Tăbăcaru, medic la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Marie Curie”, a anunţat sâmbătă dimineaţă că pentru unul dintre copiii internaţi s-a renunţat la dializă, starea acestui îmbunătăţindu-se uşor. În continuare, patru copii se află la secţia de Nefrologie, iar cinci – la Terapie Intensivă.

“Nu a intervenit nimic major faţă de ziua precedentă. Unul din copiii de la Nefrologie e mai bine şi s-a întrerupt dializa; a început să aibă urină, iar acesta este un semn bun, funcţia renală îşi revine”, a declarat medicul, subliniind însă că acest lucru “nu înseamnă că pacientul a scăpat de boală”.

“Cei patru pacienţi de la Nefrologie sunt stabili, iar cei cinci de la Terapie Intensivă sunt fără modificări majore faţă de ieri. Se continuă dializa, se urmăresc toţi parametrii foarte frecvent. Un copil este în continuare intubat, parcă într-o stare discret ameliorată, dar e devreme să ne pronunţăm. Dializa merge, sper că îl putem aduce într-o stare mai bună. (…) Fiecare pacient are evoluţia lui. Ne aşteptăm ca marea majoritate să îşi revină, dar boala aceasta produce şi insuficienţă renală cronică şi chiar decese. Dar e devreme să vorbim acum despre asta”, a mai explicat dr. Tăbăcaru.

Întrebat care ar putea fi sursa infecţiei, medicul a precizat că “e posibil orice”: “Nu trebuie să ajungem la o stare de isterie generală – că e de la portocale, că e de la lapte, şi nimeni nu mai mănânce portocale şi să nu mai bea lapte. Nu e normal să fie aşa. Trebuie să aşteptăm cu răbdare şi fără emoţii foarte mari rezultatele colegilor care se ocupă de analiza epidemiologică”.

UPDTATE. sâmbătă. 12,15: Andrei Butaru, preşedinte ANSVSA, a precizat pentru Realitatea TV că probele recoltate din mai multe lanţuri de magazine din judeţul Argeş vor ajunge la Bucureşti în cursul acestei zile, iar că rezultate vor fi gata cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare.

“Încă nu au ajuns probele la Bucureşti; colegii din Argeş acum recoltează probele de portocale. Estimăm ca în jurul orei 13.00 să ajungă la Laboratorul Naţional de Referinţă de la Bucureşti. Am stabilit să avem azi echipe de lucru la laborator. Maxim luni după-amiază sau marţi dimineaţa vom avea rezultatele analizelor”,
a explicat acesta.

“Noi ne-am autosesizat în urma incriminării acestor fructe. Acum recoltăm doar aceste fructe. Dacă pe parcursul anchetei desfăşurate de Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică Argeş apar şi alte date, putem să analizăm şi alte alimente”, precizând că vor fi analizate ” doar fructe din acest lot, pentru că nu putem să discutăm cu părinţii, fiindcă ancheta este desfăşurată de Ministerului Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică Argeş. Noi lucrăm în paralel”, a adăugat preşedintele ANSVSA.

Sursa infestării bebelușilor din Argeș este încă necunoscută, în contextul în care autorităţile au demarat ancheta, în acest caz, abia la trei zile după primul val de internări, soldate cu un deces.

Și mai halucinante sunt motivele oferite de autorități, dar și modul de operare în această situație de criză: în timp ce președintele ANSVSA afirmă că fructele nu au fost incriminate până acum și, de aceea, abia vineri s-a autosesizat și dispus recoltarea de probe, începând de sâmbătă, de pe întreaga rețea de distribuție din Pitești, directorul DSV Argeș afirmă că DSP-ul nu l-a informat despre acest caz, iar directoarea DSP Argeş spune că a aflat din presă, prima dată, despre îmbolnăvirea bebelușilor.

Drama bebeşulilor infestaţi cu o bacterie periculoasă şi a părinţilor acestora continuă. 14 copii sunt internaţi şi la această oră în două spitale din Capitală.

Trei dintre ei se luptă să supravieţuiască după ce ieri starea lor de sănătate s-a agravat. În total, nouă bebeluşi fac dializă, iar dintre ei, cinci sunt internaţi de mai multe zile la terapie intensivă.

Un bebeluş de 11 luni a murit din cauza unei infecţii digestive grave, la Spitalul Marie Curie, din Capitală.

DSV Argeș: Nu am fost sesizați. Ancheta epidemiologică este facută de către DSP

În cadrul unei intervenții telefonice, la Realitatea TV, directorul DVS Argeș, Daniel Lupu, a declarat că sâmbătă vor fi recoltate probe din supermarketurile aflate pe raza Pitești.

“După câte am auzit, se pare că mamele au cumpărat fructe de la supermarketuri. Toate aceste supermarketuri, de unde am auzit că au și cumpărat fructe, mâine dimineață vom fi în control și vom recolta probe pentru a le trimite la laborator. Mâine o să verificăm portocalele, în primul rând, pe care le vom recolta și trimite pentru control la București”, a declarat Daniel Lupu.

Întrebat de ce nu a dispus această verificare mult mai devreme, din moment ce se știe despre portocale de opt zile, acesta a explicat: “Nu am verificat pentru că ancheta epidemiologică trebuia făcută de către Direcția de Sănătate Publică și în urma anchetei se spunea care aliment e incriminat. Practic, noi ne-am autosesizat. Nu am fost sesizați și ancheta epidemiologică este facută de către Direcția de Sănătate Publică”.

Potrivit acestuia, deși DSV demarează săptămânal controale, asta nu implică și recoltarea de probe.

“Eu nu pot să mă duc, acum, să caut acul în carul cu fân. Dacă îmi spunea ancheta epidemiologică că e incriminată și portocala, automat mergeam și controlam de unde, ce și cum a luat. Noi facem controale cam săptămânal, în aceste uități. Asta nu înseamnă că dacă mergem în control, recoltăm și probe. Mâine, în jur de 14,00, cel târziu, probele vor fi duse la laboratorul de referință în București”, a afirmat directorul DVS Argeș.

DSP Argeș: Luni avem primele rezultate. Am aflat de caz din presă

Sorina Honțaru, directorul DSP Argeș, a afirmat, la rândul său, la Realitatea TV, că primele probe din gospodărie au fost recoltate pe 10 februarie, reprezentanții DSP Argeș aflând de această situație în 9 februarie, din presă.

“Din anchetele epidemiologice, transmise de Marie Curie și făcute de noi, două persoane ne-au spus că au consumat portocale (…) Restul nu au consumat portocale, piureuri, iaurturi, lapte praf cu diverse sortimente. 80 la sută din mame au preferat laptele cu apă îmbuteliată și doar 20 la sută cu apă de la rețea. Facem control în permanență, luni avem primele rezultate inclusiv de la robinetul de la mame din casă și din sticlele din care au preparat laptele praf.

Din locuințe nu le avem luni (n.r – rezultatele probelor). Avem probele de apă din localități, de la pediatrie și pe parcursul săptămânii viitoare, treptat, în funcție de cum le-am recoltat avem la șapte zile probele din casele oamenilor. Noi periodic luăm probe și din apele de rețea, din comunele respective, iar la copiii care sunt la București internați, luăm probe din gospodăria omului. Prima probă din gospodăria omului s-a luat joi dimineață. Miercuri s-a demarat ancheta, marți am fost anunțați, de acest caz, după-amiază, miercuri s-au recoltat primele probe, la prima oră, de la spitalul de pediatrie”, a spus Honțaru.

Întrebată de ce au fost recoltate probele de la spital și nu de acasă, de la persoanele vizate, Sorina Honțaru a răspuns: “Pentru că primii pacienți care au venit au stat și internați și în unitatea sanitară și am recoltat din unitatea respectivă, de unde au băut copiii. Au venit cu simptome, dar noi suntem obligați să recoltăm și din unitatea sanitară, în care au stat copiii. Am fost informați pe 9 februarie, la orele 15, 45. Inițial am aflat de la dvs., după am cerut o informare de la spitalul de pediatrie”.

Întrebată dacă deține probe din toate locuințele, de la toți copiii internați, directorul DSP Argeș a răspuns că trei dintre aceștia fac excepție.

“Cu excepția a trei, care ambii părinți sunt în București. Unul din el vine mâine dimineață și noi mergem să recoltăm, iar la ceilalți doi nu sunt decât bunicii acasă și ne zic că nu au cheie din locuință. În rest s-a recoltat la toți”, a spus Honțaru.

Potrivit acesteia, din apa, laptele din casă, din cutia din care a consumat copilul înainte să se îmbolnăvească, apa inclusiv îmbuteliată au fost recoltate probe.

Întrebată de ce nu au fost făcute verificări și la fructele din comerț, Sorina Honțaru a motivat că este greu de recoltat aceste probe.

 

LEAVE A REPLY