ULTIMA ORĂ Lovitură pentru toți pensionarii din România

0
1274

factor-postal

“Poșta!” sau “Pensia!” se aude tot mai rar pe ulițe și scări de bloc. Boom-ul creditării, instrumentele speciale de economisire și cardurile au atras o bună parte din pensiile care soseau în tolbă. După decenii în care generații de români au așteptat lună de lună să apară poștașul în ziua de pensie, nu avansul tehnologic sau emanciparea populației ar putea schimba definitiv acest peisaj, ci Comisia Europeană, scrie Profit.ro.

Când au venit la privatizarea Poștei Române, belgienii de la bpost au avut grijă să întrebe dacă sumele încasate pentru distribuirea pensiilor sunt considerate ajutor de stat. Asta după ce întregul sector european a fost luat la bani mărunți în 2012. Atunci, Deutsche Post a fost obligată să returneze cea mai mare sumă considerată ajutor de stat ilegal din industrie, care se ridica, potrivit unor calcule ale Comisiei Europene, la 1miliard de euro.

Poșta Română vrea astăzi să nu mai distribuie pensiile de stat decât dacă va câștiga o viitoare licitație pentru acest serviciu, temându-se, în caz contrar, de posibile sancțiuni din partea Comisiei Europene, care ar putea considera că banii încasați intră în sfera ajutorului de stat.

“Prin Legea bugetului de stat, Poșta Română este obligată să distribuie pensiile de stat, dar acest monopol ar putea fi considerat ajutor de stat de către Comisia Europeană. Spre exemplu, operatorul poștal național din Belgia, bpost, a fost obligat să returneze statului peste 400 milioane de euro din sumele încasate pentru distribuția pensiilor în perioada 1992 – 2010”, au declarat surse guvernamentale pentru Profit.ro.

Distribuția pensiilor de stat asigură însă Poștei aproape o treime din veniturile lunare ale companiei, potrivit chiar datelor operatorului, astfel că interesul de a păstra exclusivitatea pentru pensii este evident.

Această pondere a fost chiar mai ridicată, dar, în ultimii ani, o parte din foștii salariați au decis să primească pensia pe card și să ridice banii de la bancomatele băncilor. Mulți dintre ei au ales această cale pentru a beneficia de condiții mai bune de creditare odată cu virarea veniturilor în conturile băncii, alții din considerente de acces mai facil la sumele lunare.

Pentru a evita o posibilă decizie negativă din partea Comisiei Europene, reprezentanții Poștei Române încearcă să convingă autoritățile să-i fie eliminată această obligație.

“Pe parcursul procesului de privatizare din 2015, Poșta a solicitat Comisiei Europene o clarificare cu privire la situația distribuirii pensiilor de stat, dacă este sau nu ajutor de stat din perspectiva legislației concurenței. De asemenea, Poșta a informat Guvernul despre această situație și a propus ca, pentru distribuția pensiilor în cursul anului 2016, să fie organizată o licitație de către Casa Națională de Pensii Publice, pentru a evita astfel returnarea sumelor încasate la solicitarea Comisiei Europene”, au mai spus sursele citate.

În plus, clarificarea acestei situații ar fi benefică și statului, acționarul majoritar al Poștei, într-o eventuală reluare a procesului de privatizare, asigurându-se astfel o poziție mai bună și, implicit, o mai bună capitalizare a companiei.

La finele lunii septembrie 2015, potrivit Institutului Național de Statistică, România avea 5,29 milioane de pensionari, a căror pensie medie lunară a fost de 893 lei.

LEAVE A REPLY