Un nou impozit a fost aprobat de senatori

0
136

impozitul-specific-in-turism-si-alimentatie-publica-adoptat-de-senat-362880

Senatorii au adoptat, luni, proiectul de lege pentru introducerea impozitului specific în industria de turism şi alimentaţie publică, iniţiativă susţinută de fostul premier Victor Ponta pe când conducea Executivul.

“Acest proiect se adresează tuturor companiilor care au o cifră de afaceri de maxim 5 milioane de euro şi au maxim 250 de angajaţi. Prin acest proiect de lege se urmăreşte creşterea conformării voluntare, respectiv încasări suplimentare la bugetul de stat. Este un proiect de lege care va duce foarte mult la creşterea calităţii serviciilor în turism şi alimentaţie publică, iar atunci cetăţeanul va avea mult de câştigat, pentru că acest proiect va diferenţia foarte mult fraierii care îşi plătesc taxele la zi şi cei care, prin orice mijloace, doresc să fenteze legea pentru că nu plătesc impozit pe profit”, a declarat deputatul PSD Mircea Dobre, unul dintre iniţiatori.

Secretarul de stat din MFP Gabriel Biriş a spus că Guvernul nu a putut formula un punct de vedere pentru că nu a fost finalizată analiza impactului măsurilor luate anul trecut, respectiv reducerea TVA de la 24 la 9% şi nici efectele controalelor ANAF în industria turismului şi alimentaţiei publice.

La rândul său, senatorul PSD Nicolae Moga l-a atenţionat pe reprezentantul Guvernului că, înainte de redactarea proiectului legislativ, iniţiatorii au consultat asociaţiile patronale. El l-a invitat pe reprezentantul Executivului să realizeze analiza şi să trimită punctul de vedere al Guvernului în Camera Deputaţilor, care este for decizional în privinţa acestui proiect de lege.

Proiectul a fost adoptat în Senat cu 87 de voturi favorabile, 7 împotrivă şi 6 abţineri.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, nu este de acord cu iniţiativa PSD privind un nou impozit specific pe turism, aceasta explicând luni că marii operatori ar plăti astfel mai puţin cu până la o treime, iar micii întreprinzători, mai mult.

“Noi am arătat că în conformitate cu propunerea acestui nou impozit specific pe turism, marii operatori, cei care se apropie de 4-5 milioane de euro pe an ca venituri, ar plăti impozite mult diminuate, până la o treime, în timp ce micii operatori, cei pentru care practic am dori o simplificare şi sprijin, ar urma să plătească impozite sporite”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, după o întâlnire cu senatorii PSD.

LEAVE A REPLY