Mii de locuri în tabere pentru studenţi! Noutăţile anului 2016

0
178

studenti_1_07575700

Programul Tabere Studențești: au fost probleme – nu puţine! – anul trecut. Iată ce îşi doresc studenţii şi ar putea să se schimbe în 2016 ca număr de locuri, durata cazării, masă!

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România – ANOSR a analizat modul în care a fost organizat Programul Național Tabere Studențești 2015 și a transmis concluziile referitoare la tabere la Ministerului Tineretului și Sportului.

Principalele probleme legate de acest program național, sesizate de către studenții care au petrecut câteva zile în tabere studențești, în vara anului 2015, au fost: durata prea scurtă a unei serii de tabără, prețurile prea mari practicate de agenții economici care au asigurat masa în tabere, costul meselor depășind bugetul alocat de MTS studenților (40 de lei/zi pentru trei mese), faptul că o parte dintre universitățile de stat din România nu au publicat în timp util pe propriile site-uri informațiile necesare pentru a aplica pentru un loc în tabere, numărul prea mic de locuri de tabără alocate de MTS în comparație cu numărul de solicitări eligibile, iar pentru anumite locații de tabără – probleme de igienă și condiții deficitare de cazare.

Pentru 2016, studenții își doresc mai multe locuri în tabere (de la 6.000 la cel puțin 7.000) și sejururi mai lungi (de la cinci la şapte zile), care să fie acordate în mod transparent, atât pentru studenții cu rezultate academice deosebite, cât și pentru cei care fac parte din categorii dezavantajate.

Se mai cere ca prețurile practicate în locațiile de tabere să asigure trei mese pe zi, încadrându-se în bugetul zilnic alocat de MTS, fără alte costuri suplimentaresuportate de studenți. Mai exact, să existe propuneri de meniuri zilnice care să nu depășească 40 de lei sau să existe o creștere semnificativă a acestei sume care să asigure masa pe întreaga zi fără a mai exista și alte costuri suplimentare!

Se mai doreşte consultarea Caselor de Cultură a Studenților cu organizațiile studențești din centrele universitare arondate în procesul de selecție al locațiilor de tabără şireintroducerea taberelor studențești de iarnă, existente până în anul 2009.

„ANOSR consideră că taberele studențești sunt un instrument foarte important de sprijin pentru studenții proveniți din categorii defavorizate, de aceea susținem acordarea a cât mai multe locuri de tabără exclusiv pe criterii sociale, pentru a veni în sprijinul acestor studenți”, anunţă organizaţia. Este vorba despre studenți proveniți din familii cu venituri scăzute, studenți proveniți din mediul rural, studenți romi, studenți cu dizabilități, studenți orfani.

LEAVE A REPLY