Prețurile apartamentelor sparg un prag psihologic

0
162

apartamente

Luna trecută, piaţa imobiliară a spart un prag psihologic. Preţul mediu al apartamentelor din marile oraşe a sărit pentru prima oară în ultimii patru ani de 1.000 de euro pe metru pătrat. Optimismul se vede cel mai bine în Bucureşti şi Braşov, două oraşe în care preţurile locuinţelor au şovăit până de curând, dar au revenit pe creştere puternică anul acesta. Încrederea este de fapt a proprietarilor, pentru că preţul de 1.000 de euro pe metru pătrat este cel cerut în anunţuri. Cumpărătorii încă nu se grăbesc să arunce cu banii.

În ultimii ani, după Revelion, atât proprietarii care îşi scot locuinţele la vânzare, cât şi dezvoltatorii au fost loviţi de un optimism incurabil care i-a îndemnat să crească preţurile. Anul acesta, euforia s-a menţinut şi luna februarie, când preţul mediu al apartamentelor noi şi vechi din marile oraşe a trecut de 1.000 de euro pe metru pătrat, potrivit datelor Imobiliare.ro.

Dar începutul de an nu le aduce proprietarilor prea mulţi cumpărători. Dacă în decembrie băncile au acordat credite imobiliare de 200 de milioane de euro, în luna ianuarie împrumuturile nu au mai depăşit 100 de milioane. Pentru cei interesaţi să îşi cumpere o locuinţă, primele luni din an sunt unele de căutare în condiţiile în care Prima Casă demarează de obicei în primăvară, iar anul acesta legea dării în plată aruncă o umbră de incertitudine asupra programului.

Însă tocmai pentru că ianuarie şi februarie sunt lunile în care potenţialii cumpărători încearcă piaţa cu degetul, preţurile cerute de vânzători reprezintă semnalul pentru restul anului.

În momentul acesta sunt indicii de scumpire în toate marile oraşe. Bucureşti şi Braşov, două pieţe care au fost amorţite până de curând, au făcut salturi mari luna trecută. În Capitală, preţul mediu pentru apartamentele noi şi vechi a crescut cu 5,3% în februarie faţă de aceeaşi lună din 2016, iar în Braşov cu 7,8%. Scumpiri de peste 5% au fost şi în Iaşi şi Constanţa.

Dar, în vreme ce în Bucureşti preţul pe metrul pătrat nu a sărit încă de 1.100 de euro, în Cluj, cea mai scumpă piaţă imobiliară din România, se apropie cu paşi repezi de 1.200 de euro, după o creştere de 15,4% în luna februarie faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Este cea mai mare creştere a preţurilor înregistrată în marile oraşe. A fost urmată de Timişoara, unde pretenţiile proprietarilor s-au majorat cu 14% într-un an.

Ca preţurile să rămână pe această tendinţă, vor trebui să fie susţinute şi de cererea cumpărătorilor. Aceştia aşteaptă mai întâi să vadă ofertele băncilor, care la rândul lor privesc negocierile purtate în Parlament pentru legea dării în plată. Până nu se va clarifica această situaţie, direcţia pieţei imobiliare rămâne incertă, oricât de mult ar cere proprietarii pentru locuinţele scoase la vânzare.

sursa: digi24.ro

LEAVE A REPLY