Un nou tip de ÎNŞELĂCIUNE face victime printre români. La ce trebuie să fiţi atenţi

0
307

masini-500x333

O cititoare a site-ului Oradesestiri.ro care dorea să achiziționeze o mașină second-hand a relatat povestea incredibilă prin care era să fie înșelată prin metoda deja foarte cunoscută de transfer de bani prin Western Union.

Prin această metodă, vânzătorul de regulă se află în străinătate și vă solicită să trimiteți un avans, cu datele dumneavoastră, prin care vă asigură ca astfel numai dumneavoastră puteți retrage acei bani. În realitate, nu este tocmai așa.

Doamna s-a hotărât să achiziționeze o mașină second-hand și a căutat anunțuri pe bestauto.ro. A găsit o ofertă avantajoasă și a contactat „vânzătoarea care locuiește în Germania”. După discuțiile pe e-mail, care au durat aproximativ o săptămână, urma să aibă loc întâlnirea în data de 07.03.2016 la Câmpina.

În schimb, vineri, 04.03.2016, cititoare a primit un e-mail prin care și-a dat seama că se află în fața unei înșelătorii. Proprietara mașinii i-a solicitat să facă un transfer bancar în valoare de 2.500 de euro prin Western Union, oferind toate indicațiile necesare, asigurând-o că nimeni nu poate ridica banii pe care îi trimite.

Pentru a fi convingătoare, vânzătoarea a trimis și o copie a buletinului.

Vă prezentăm mai jos ultimul e-mail primit de la vânzătoarea mașinii:

„Duminica dimineata pot sa plec spre tara, si dupa ce ajung in Romania va sun (de pe nr meu de Romania) si vedem exact cum ne intalnim pentru luni dimineata.

Inainte sa platesc biletul vreau sa ma asigur ca nu vin degeaba pana acasa, as dori sa fiu sigura ca o sa veniti la intalnire. Am o propunere pentru dumneavoastra si daca sunteti de acord ramane totul cum am stabilit.

Nu vreau sa imi trimiteti mie banii pentru ca nu ma cunoasteti si nici eu nu va cunosc.

As vrea ca dumneavoastra sa mergeti la orice banca care are serviciu Western Union, si sa faceti un transfer de 2500 Euro (valoarea masinii) pe numele sotului / prietenului / tatalui dumneavoastra in Germania utilizand servicul Western Union.

Dupa ce transferul este facut, trebuie sa imi trimiteti o copie dupa foaia de transfer sa ma conving ca sunteti hotarata si aveti interes sa veniti la intalnire iar eu ma voi duce sa imi platesc biletul.

Dupa ce ajung in Romania, testati masina va convingeti ca nu are nici un fel de problema , facem contracul de vanzare cumparare iar apoi vom merge impreuna la WesternUnion si schimbam numele destinatarului din Germania cu numele meu, iar eu voi lua bani la intoarcere. Sau puteti sa retrageti banii de fata cu mine si sa mi dati personal.

Transferul dumneavoastra trebuie sa arate asa :

numele dumneavoastra – expeditor

sotul/ un prieten – destinatar

tare de destinatie – Germania, orasul Dortmund

Va rog sa intelegeti ca nu solicit o plata în avans, singura persoana care ar putea ridica banii din Germania sunteti dvs. Eu nu voi avea acces la bani decat dupa ce vom schimba numele destinatarului cu numele meu.

Acest transfer va costa aproximativ 60 sau 70 EURO, aceasta suma v-o scad eu din pretul masini.

Astept raspuns.”

Concluzie

Cititoarea în cauză este cazul fericit în care posibila victimă a devenit suspectă la propunerile dubioase ale vânzătoarei și a constatat că ceva ar fi în neregulă. La o simplă căutare pe Google după cuvintele cheie țeapă Western Union, veți găsi o sumedenie de situații similare, unele nefericite, în care victima a ajuns până la trimiterea banilor. Escrocii nu au nevoie de buletinul dumneavoastră pentru a vă goli contul, au nevoie doar de datele precizate pe biletul de depunere la Western Union, iar banii vor dispărea într-o clipă. Ca atare, când cumpărați o mașină, mergeți să o testați și abia apoi să-i dați banii vânzătorului.

Cazurile, mascate de personaje vulnerabile

Majoritatea cazurilor prezintă vânzătorii în ipostaze demne de toată încrederea: pensionară care lucrează în Anglia (cum este situația clujeanului care ne-a relatat pățania), cadrul militar din străinătate sau al bătrânul din Balaton. La o primă vedere totul ar părea în regulă, oamenii par serioși, email-urile trimise de ei sunt de bun simț, bine scrise, de natură să câștige încrederea posibilei victime. Presa a relatat pe larg astfel de cazuri, atât în 2010, cât și în 2011, însă pe forumuri se cunosc cazuri și de prin 2008.

LEAVE A REPLY