Urmează o criză a pensiilor!

1
492

pensii_00061900

În Europa, din cauza discrepanţei dintre durata de viaţă şi ratele natalităţii, prea puţini angajaţi contribuie la siste­mele de pensii de stat, scrie Wall Street Journal, citat de Ziarul Financiar.

Sistemele de pensii de stat se află în centrul modelului de asistenţă socială al Europei, protejând oamenii de sărăcie extremă la bătrâneţe. Majoritatea ţă­rilor europene n-au pus deoparte aproa­pe nimic pentru plata acestor beneficii, pur şi simplu finanţându-le anual din venituri fiscale. Acum, ţările europene se confruntă cu perspectiva unui tsu­nami demografic, sub forma unei discre­panţe în creştere între ratele scăzute ale natalităţii şi o speranţă mai mare de viaţă, iar puţine ţări sunt pregătite să-i facă faţă.

Populaţia de pensionari a Europei, deja cea mai numeroasă din lume, continuă să crească. În ceea ce priveşte europenii în vârstă de 65 de ani sau mai mult care nu muncesc, raportul este de 42 la fiecare 100 de angajaţi, iar acesta va creşte la 65/100 până în anul 2060, potrivit agenţiei Eurostat a Uniunii Europene. Spre comparaţie, în SUA raportul este de 24 la 100, potrivit datelor Biroului pentru Statistică în domeniul muncii, care nu are o proiecţie pentru 2060.

Deşi problema este una veche, aceasta a căpătat urgenţă în condiţiile în care problemele legate de datorii ale ţărilor europene determină guvernele să-şi reevalueze priorităţile. Grecia, care se confruntă cu cea mai gravă situaţie din această perspectivă, a fost nevoită să-şi diminueze generozitatea sistemului de pensii în mod repetat. Guvernul grec nu este însă singurul care se vede obligat să admită că a avansat promisiuni legate de pensii pe care nu le poate onora.

“Guvernele vest-europene sunt în pragul falimentului din cauza crizei pensiilor”, afirmă Roy Stockell, director de asset management la Ernst & Young.

Chiar şi SUA, cu un fond de asigurări sociale de 2.800 miliarde de dolari, sunt criticate pentru faptul că promit mai mult decât îşi permit. Se aşteaptă ca fondul să nu mai poată furniza sumele necesare pentru acoperirea tuturor beneficiilor în următorii ani şi să se confrunte cu o criză în 2035. Situaţia Europei este mult mai gravă.

Presiunile demografice ar putea fi diminuate de valul de peste un milion de migranţi sosiţi în ultimul an. Dacă mulţi dintre aceştia se vor alătura populaţiei care lucrează, rezultatul ar putea fi venituri fiscale mai mari care ar putea menţine modelul pensiilor pe linia de plutire.

Totuşi, înainte de a li se da de lucru, migranţii au nevoie de locuinţe, hrană, educaţie şi tratamente medicale. Sosirea acestora va avea efecte asupra finanţelor publice pe care oficialii de-abia acum încep să le evalueze.

Unele dintre guvernele care au în faţă cele mai mari provocări demografice, cum ar fi Austria şi Slovenia, au lansat printre cele mai dure critici la adresa Greciei.

Nemţii, între timp, “promovează reguli fiscale în Spania şi alte ţări, însă relaxează reglementările din domeniu pe plan local, potrivit lui Christoph Muller, consultant al UE pe probleme legate de pensii. Acesta indică o schimbare recentă ce permite unor angajaţi să colecteze beneficii cu doi ani în avans, la vârsta de 63 de ani.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY