ATENȚIE! Iată păcăleala din marile magazine românești. Cașcavalul nu-i cașcaval, laptele nu-i lapte

0
804

lista-de-ingrediente-cascaval

Marile magazine de discount din Romania comercializeaza, sub marca proprie, o serie de alimente care au cel putin o denumire dubioasa, iar daca mai citim pe eticheta si care sunt principalele ingrediente, atunci avem, cu siguranta, motive sa intram la banuieli, scrie infoalert.ro.

Odata cu impunerea embargoului rusesc, surplusul de produse lactate de pe piata europeana a ajuns in Romania. Asa se face ca producatorii polonezi, cehi, si chiar unguri aduc pe rafturile din magazinele romanesti produse cel putin dubioase.

Lapte care este, de fapt, zer?

Asa ajungem sa cumpăram de la raftul de lactate un litru de lapte cu 1,99 lei. “Am facut mai multe campanii de informare si de avertizarea asupra acestor produse. Cine a avut urechi sa auda, a auzit. Cine nu a auzit, inca se duce in supermarket si cumpara zer in loc de lapte. Nu vorbesc prostii, am proprietatea termenilor. Este imposibil sa dai 2 lei pe un litru de lapte adus sa zicem din Polonia, lapte care a fost ulterior pasteurizat si apoi ambalat. Nu vreau sa mai iau in calcul si trasportul lui din tara de origine. In mod cert, in acea cutie nu veti gasi 100% lapte. Nu va pacaliti singuri crezand ca ati facut o mare economie de pret”, avertizeaza Dorin Cojocaru, presedintele APRIL. potrivit agrointel.ro

Asezate la raft langa produsele romanesti

Desi nu respecta regulile de etichetare obligatorii in Romania, aceste produse aduse din Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, sunt amplasate langa produsele romanesti. “Este inutil sa va spun, ca magazinele de discount sunt insensibile si nici macar nu te baga in seama atunci cand vrei sa le atragi atentia asupra faptului ca primesc in magazin si aseaza la raft produse lactate, cu denumiri dubioase. Este cazul, spre exemplu, al celebrului cascaval Gouda, intalnit la raft cu aceasta denumire si care ar trebui sa fie acea branza olandeza foarte consumata in tara de origine si care se obtine doar din lapte de vaca pasteurizat

In Romania, la unele magazine, un produs etichetat ca fiind cascaval Gouda are o reteta ”proprie”, care include coloranti artificiali – caroteni, care nu au nimic in comun cu reteta originala”, sublineaza reprezentatul procesatorilor de lapte din Romania

Obtinut din oparirea casului

Presedintele Asociatiei Patronale Romane a Industriei Laptelui subliniaza faptul ca pe eticheta se poate folosi denumirea de cascaval doar pentru produsele obtinute exclusiv prin oparirea casului. “Conform legislatiei in vigoare, ca sa poti folosi denumirea de cascaval, alimentul trebuie sa fie obtinut prin oparirea casului. Orice alt ingredient trecut pe eticheta inseamna ca acel produs in mod cert nu este cascaval si acel producator nu are dreptul sa foloseasca denumirea de cascaval.

Cu toate aceastea, rafturile magazinelor din Bucuresti si nu numai, sunt pline de astfel de produse. Este adevarat ca puterea de cumparare a romanilor este foarte scazuta. De cele mai multe ori credem ca suntem prea saraci ca sa ne putem permite sa mancam sanatos”, a explicat Dorin Cojocaru un posibil motiv pentru care falsul cascaval se vinde bine in Romania.

Presedintele APRIL sublinieaza ca este esential ca, atunci cand mergem la cumparaturi, sa citim eticheta produselor pe care le punem in cos. Cu siguranta, ingredientele ”suspecte” ne vor pune pe ganduri si ne vom putea da seama singuri de calitatea sau lispa calitatii in cazul unor alimente.

Produse fara eticheta in limba romana

Desi autoritatile abilitate sunt platite pentru a controla si verifica piata romaneasca, la o simpla privire pe rafturile marilor retaileri gasim produse lactate pe care nu reusim sa le citim. ”Atunci cand vrem sa citim eticheta, nu avem cum. Nu pentru ca ingredinetele sunt trecute cu litere foarte mici cum se obisnuieste, ci pentru ca nu gasesti pe eticheta nici un cuvant in limba romana. Din cate stiu, astfel de produse nu au ce sa caute la raft”, a declarat Cojocaru.

”Cașcaval” cu coloranți, conservanți și stabilizatori

Cei mai puțini interesați de compoziția alimentelor par a fi clienții tineri, care nu au încă destul cunoștințe pentru a aprecia respectarea unei rețete. Pentru un cunoscător al lactatelor, însă, piața oferă zilnic surprize…neplăcute. Așa se face că, deși un cașcaval adevărat nu are cum să conțină coloranți, conservanți sau stabilizatori, aceste ingrediente figurează pe multe etichete. “În mod natural cașcavalul trebuie să aibă culoarea galbenă, de la grăsimea din lapte. În mod clar, dacă printre ingrediente se găsește un colorant, rolul lui este să mascheze faptul că produsul repsectiv este obținut, din ingrediente cel puțin dubioase”, apreciază reprezentantul procesatorilor de lapte.

Sursa articolului: agrointel.ro

LEAVE A REPLY